TOP 7: De hoogste bergen op elk continent

François Piette,
02-09-2021
Ontdek de top 7 hoogste bergen op elk continent 🌍 ! Laat je inspireren door adembenemende landschappen en avontuurlijke beklimmingen 🏔️ 😍. Reis mee naar de top!
Vacancesweb.be

De hoogste bergtoppen ter wereld liggen allemaal rond de Himalaya, maar laten we ons eens concentreren op de hoogste toppen per continent! Aan alle alpinisten: enkele waaghalzen hebben ze allemaal al beklommen!

Zoals gewoonlijk is het niet zo simpel als het lijkt. De 7 toppen in deze lijst zijn welbekend voor iedereen met een passie voor alpinisme, maar experts zullen al snel zeggen dat er twee lijsten bestaan. Richard Bass en Reinhold Messner, twee ervaren klimmers, hebben namelijk elk een lijstje van 7 bergtoppen opgesteld. Wij hebben die van Messner, de meest “sportieve”, overgenomen. En inderdaad, de grenzen van enkele continenten zijn soms nog erg vaag.

Azië: Everest, China en Nepal – 8.848 m

Ere aan wie ere toekomt. De Everest is het dak van de wereld! Een dak dat sinds een kleine honderd jaar een hele stoet sportievelingen voorbij ziet komen. Maar opgelet, een monument als dit is enkel toegankelijk voor de allerbesten: het slaagpercentage bedraagt maar 35%! Het is niet moeilijk te begrijpen waarom: met temperaturen die een gevoelswaarde van -60 graden bereiken en een wind die tot 300 km/uur waait, zijn de omstandigheden extreem.

Vacancesweb.be

Zuid-Amerika: Aconcagua, Argentinië – 6.962 m

Dit is het hoogtepunt van het Andesgebergte. En toch heeft deze “kolos van Zuid-Amerika” maar weinig eeuwige sneeuw: neerslag is hier uitzonderlijk, terwijl de wind regelmatig een snelheid van 250 km/uur bereikt. Tegenwoordig bieden heel wat agentschappen de mogelijkheid om de top te beklimmen.

Vacancesweb.be

Noord-Amerika: Denali (Mount McKinley), Verenigde Staten – 6.190 m

Deze berg in centraal Alaska heeft werkelijk indrukwekkende dimensies. Het meest verrassende is dat het gelegen is op een plateau op 700 m hoogte. De verticale helling van 5.500 m is dus een stuk groter dan die van de Everest! De beklimming is een ware prestatie: de temperatuur daalt er tot -73 graden in de winter en de druk is er uitzonderlijk laag. Dat komt onder andere door de breedtegraad. De tocht naar de top kan een maand duren en slechts de helft van de klimmers bereikt het doel.

Vacancesweb.be

Afrika: Kilimandjaro, Tanzania – 5.892 m

De top van Afrika is erg majestueus: hij duikt helemaal alleen op in de savanne. Het gaat eigenlijk niet om één berg, maar om een vulkaancomplex dat uit drie toppen bestaat. De beklimming van de berg is erg populair. Van alle toppen in dit lijstje, is dit een van de veiligste. Nochtans bedraagt het faalpercentage toch nog bijna 40%. Menselijke activiteiten (klimaatopwarming en ontbossing) zijn trouwens langzaam maar zeker de reden van zijn steeds krimpende ijshoed.

Vacancesweb.be

Europa: Elbroes, Rusland – 5.642 m

De Mont Blanc is de hoogste top van West-Europa (4.810 m), maar de Elbroes draagt de titel van hoogste top op het hele continent. De berg, gelegen in het noorden van de Kaukasus, herbergt een uitzonderlijke fauna en flora. De beklimming is (bijna) een gezondheidswandelingetje in vergelijking met de andere toppen: drie mechanische banen brengen wandelaars op een hoogte van bijna 3.850 m! Dat heeft jammer genoeg ook een negatieve impact: de berg is erg vervuild door afval.

Vacancesweb.be

Antarctica: Vinsonmassief – 4.892 m

De top van Antarctica werd pas in 1958 tijdens een vlucht ontdekt. Het poolklimaat zorgt ervoor dat geen enkele vorm van leven zich hier kan ontwikkelen en maakt ook de beklimming erg moeilijk. Tot vandaag zijn er slechts 1.100 klimmers in geslaagd de top te bereiken. Technisch gezien is het dan wel niet de moeilijkste top, maar je moet wel erg gemotiveerd zijn om eraan te beginnen!

Vacancesweb.be

Oceanië: Puncak Jaya, Indonesië – 4.884 m

Al 4 eeuwen lang is deze berg, gelegen op een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea, gekend, maar toch werd het pas voor het eerst beklommen in 1962! De missie van alpinisten wordt sterk bemoeilijkt door de ontoegankelijke ligging, de onveiligheid door de verschillende heersende guerrilla’s en door het toegangsverbod dat hier regelmatig geldt. De top van deze berg zou trouwens de moeilijkste zijn om te bereiken. Slechts enkele honderden alpinisten zijn erin geslaagd!

Vacancesweb.be