Terug

Transjurassienne of Grandes Traversées du Jura, in het hart van de winter

11/01/2022

De Transjurassienne (of “transju”), Grandes Traversées du Jura, uitjes met een hondenslee, langlaufen en een klein beetje alpineskiën.. zoveel disciplines en feestelijke gelegenheden die nauw verbonden zijn met dit stukje Frankrijk dat de Jura is.

De “Transju” is meer dan zomaar een eenvoudige wedstrijd, wel een evenement waar 1000 langlaufers verwacht worden. Deze grote jaarlijkse langlaufrace trekt duizenden liefhebbers aan (op 12 en 13 februari 2022, na twee jaar geannuleerd te zijn). De Grandes Traversées du Jura (GTJ) combineert 7 routes die elk samengesteld zijn uit een onnoemelijk aantal paden die hier en daar gelijklopen met de schitterende ‘GR5’ (die Amsterdam met Nice verbindt), met heel wat variaties, en die in elk seizoen iets te bieden hebben. Wat de uitstapjes met de hondenslee betreft, moeten we je niet vertellen dat deze besneeuwde vlaktes wat aan Quebec doen denken en zich hier perfect toe lenen!

Hondenslee Eric Valenne ©

Infos : La Transju – La Transju

Op 12 en 13 februari 2022 is de Transjurassienne, de niet te missen afspraak voor Nordic skiën in Frankrijk, terug van de partij na twee jaar geannuleerd te zijn!

Randonnées itinérantes – Grandes Traversées du Jura – GTJ

In de winter biedt elke etappe, van het ene dorp naar het andere, accommodatie die gespecialiseerd is in het opvangen van rondtrekkende wandelaars. Op het menu: een warme en gezellige ontvangst, versnaperingen en plaatselijke lekkernijen die soelaas brengen na de vermoeidheid van de tocht en voor de nachtrust. Rond de 400 km lange route tussen Mandeure in de Doubs en Culoz in de Ain, biedt de Grandes Traversées du Jura (GTJ) een complete ontdekking van het Juragebergte. Het Juragebergte is toegankelijk (middelgebergte) en biedt een zeer interessante geologie. In samenwerking met het Parc du Jura Vaudois (Zwitserland) biedt het Parc Naturel Régional du Haut-Jura de mogelijkheid om enkele van de geologische facetten van de regio per (elektrische) fiets te ontdekken, dankzij de Geo e-bike Tour die verschillende routes voorstelt (te downloaden op een mobiele applicatie) tussen Zwitserland en Frankrijk.

Sneeuwschoenen Eric Valenne ©

En als het regent of de sneeuw niet wil vallen?

Dan kan je getuige te zijn van de productie van één van de beste kazen ter wereld, de Comté! Daarvoor moet je één van de kaasmakerijen bezoeken, of naar het oude fort van Les Rousses gaan. Deze hooggelegen militaire plek werd omgebouwd om tonnen kaaswielen te laten rijpen van dit smakelijke geluk dat de Comté is. Deze kaas heeft sinds 1958 een AOC- en sinds 1996 een AOP-label. Het productiegebied strekt zich uit over de departementen Jura, Doubs en het oosten van de Ain. Hij wordt gemaakt van rauwe koemelk en geperst gekookt. Hij wordt gevormd tot kaaswielen van 55 tot 75 cm doorsnee die tussen de 32 en 45 kilo wegen. Er is ongeveer 450 liter rauwe melk nodig om een wiel Comté te maken. Als je hem proeft en je ogen sluit… kun je de koeienbellen in de bloemrijke weides horen…

Comté kaaskelder Eric Valenne ©

Nu we toch in de buurt zijn, kan je ook de “Bleu de Gex” kaas en de “Bugey wijnen” ontdekken…

In Joux kan je in het Maison du Parc du Jura de “Haut-Jura, terre vivante” bewonderen, met de geluiden en wonderen van deze geheime streek die in alle seizoenen wonderbaarlijke is.

De lokroep van de sneeuw

“Jurachiens”, “Qimmiq aventure”, “Too Mush”… Je vindt hier in het hart van de Jura duidelijk het paradijs van mushers en liefhebbers van avonturen met hondensledes op de witte vlaktes. Elke dag wachten er avonturen met hondensledes in sneeuwlandschappen op gasten die dromen van vrijheid en snelheid in een prachtige omgeving. Jack London en White Fang zijn nooit ver weg…

De honden zijn blij dat ze kunnen rennen in de poedersneeuw en slapen onder de sterren.

Accueil – JURACHIENS

Qimmiq aventure – activités avec des chiens de traîneaux

Chiens de traîneau Jura | Balade chiens de traîneau | Too Mush

Lees de volledige reportage