Terug

Trogir eclectische schoonheid

Trogir, dat pal in het midden ligt van wat ooit het Romeinse Dalmatië was, is eigenlijk een eiland dat door twee bruggen met het vasteland is verbonden.

Trogir centrum

Het historische centrum, dat helemaal omwald is, is slechts 4 hectaren groot, maar de rijkdom aan historische gebouwen overtreft alles. Af en toe wanen we ons terug in de Middeleeuwen. Het wordt wel eens de best bewaarde stad van Centraal Europa genoemd. Een middeleeuws fort, gotische herenhuizen en prachtige renaissance paleizen staan er zij aan zij, bovendien tellen we er twee kloosters en maar liefst 16 kerken. Wat opvalt is de eclectische stijl van dit stadje, iets wat we ook in de 13de eeuwse Sv. Lovro kathedraal terugvinden. Romaanse, gotische en zelfs renaissance elementen zorgen voor een uniek geheel.

Venetiaanse invloed

Van de Romeinse tijd blijft er niet zoveel meer over, op enkele zuilen en daken na die werden gebruikt om hun kerken mee te bouwen. De Venetianen lieten een veel grotere voetafdruk na. De leeuw van San Marco, die in het wapenschild van Venetië pronkt, zie je zowat overal in het stadje opduiken. Verder kan je hier, net als in de andere steden, heerlijk eten. We schuiven onze voeten onder tafel op een van de vele terrassen langs de Riva, de zeepromenade, waar allerlei traditionele lekkernijen aan de man worden gebracht. Teveel toeristen? Daarover hoor je ze hier niet klagen.

Trogir het fort

Lees de volledige reportage