Tussen Estérel en de Côte d’Azur: op naar de zon!

In de streek van de Provence en de Middellandse Zee ligt het Estérel-massief met zijn pittoreske stadjes en zijn kleurrijke natuur met rode rotsen, groene dennenbossen en een blauwe zee… Een ideale plek om van de zon te genieten langs de Côte d’Azur!

Niet ver van de stad Saint-Raphaël en aan de voet van het Estérel-massief herbergt dit mooi stukje Côte d’Azur maar liefst negen dorpjes, mooie vissershavens en meer dan 40 stranden, baaien en kreken. Om dit stukje Provence te ontdekken is er onder andere de kustweg en de prachtige Corniche d’Or, een mythische route van meer dan 100 jaar oud… Overal zijn er wandel-, trek- en mountainbikepaden te vinden die u naar prachtige locaties leiden.

 

 

Het Estérel-massief

Estérel biedt 32.000 hectare natuur, waarvan een deel is beschermd en geklasseerd als zone « Natura 2000 ». Het massief strekt zich uit over de gemeenten Saint-Raphaël, Fréjus, Bagnols-en-Forêt en les Adrets de l'Estérel en biedt veel gelegenheid tot trekking en wandelen in het groen en de garrigue. Typisch is de paarse kleur. Het massief verbergt ook enkele bezienswaardigheden zoals een menhir, een Romeins fontein en een oppidum naast sporen van de Via Aurelia, de Romeinse weg die van de kust tot Agay liep. Dit massief is een paradijs voor wandelaars en trekkers in een vegetatie geanimeerd door krekels en de geur van bessenstruiken en pijnbomen... Op het programma staan: le pic de l'Ours, le rocher Saint-Barthélémy, le Cap du Dramont, le belvédère du Cap Roux, de kloven van Vinaigre, de ravijnen van Perthus en de bronnen van Malinfernet, de kloven du Blavet… Wat wil je nog meer?

© Tobias

 

Saint-Raphaël en Fréjus

Tussen Cannes en Saint-Tropez ligt Saint-Raphaël, een mooie stad aan de Côte d’Azur met zonnige accenten van pastis op terrasjes en Provençaalse geneugten. Niet ver van het Estérel-massief ligt deze stad aan het water met vijf haventjes en verschillende wijken, waaronder de oude stad en zijn historisch centrum. De oude haven van Saint-Raphaël is het koninkrijk van de vissers waar nog enkele traditionele vissersboten, « pointus » genaamd, liggen. In de oude stad met smalle steegjes staat wel elke dag een bloemenmarkt. En aan de rand van Saint-Raphaël leiden de straatjes van de wijk Trayas naar één van de mooiste panorama’s van de Côte d’azur…

Op een steenworp ten westen van Saint-Raphaël ligt Fréjus. Dit was een haven in het Romeinse Rijk, een bisschopsstad met 2.000 jaar kunst en geschiedenis in zijn historisch centrum, met zijn aquaduct, zijn kapel Saint-François de Paule, Porte des Gaules, zijn Romeinse poort… En natuurlijk ook zijn markten met de geur van lavendel en Provençaalse geneugten.

© Saint Raphaël Tourisme

 

De Corniche d’Or

Dit is echt de gepaste naam voor deze mythische route. De Corniche d'Or verbindt sinds een eeuw Saint-Raphaël met Cannes en volgt de oude Via Aurelia van de Romeinen. Ze slingert boven de Middellandse Zee over een veertigtal kilometer. Soms duikt ze naar kleine stranden en baaien en daarna biedt ze weer een geweldig uitzicht op het rode landschap van de Estérel en de groene naaldbossen. Deze route werd gehouwen in de rotsen en verzekert een permanent spektakel dat achter elke bocht schuilt.

© www.esterel-cotedazur.com

"