Twee juweeltjes in de Baie de Somme: Saint-Valéry-sur-Somme en Le Crotoy

De Baie de Somme is een ware natuurlijke schatkist met twee dorpen als kroonjuwelen. De eerste is Saint-Valery-sur-Somme, een middeleeuwse vesting met een gemoedelijke, Normandische sfeer.

Zicht op Saint-Valery-sur-Somme Zicht op Saint-Valery-sur-Somme

Dankzij zijn strategische ligging op een kalkstenen kaap tegenover de Baie de Somme heeft Saint-Valéry-sur-Somme een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen ook de verschillende vestingen: de wallen, de tours Guillaume, de kleine geplaveide en fleurige straatjes, de kerk Saint-Martin … Vergeet de wijk Courtgain en haar kleurrijke gevels geen bezoek te brengen! Of wat dacht je van een wandeling op de kaaien langs de baai?

 

De kleuren van Le Crotoy

Aan de andere kant van de baai ligt Le Crotoy. De sfeer die hier hangt doet meer denken aan die van een vissershaven. De haven en het strand liggen in het zuiden. Het is het enige strand in de regio met een zuidgerichte oriëntatie, waardoor je hier het hele jaar door de zonsondergang kan bewonderen. In de 17de eeuw was Le Crotoy een van de belangrijkste vissershavens van La Manche. Vandaag is dat niet meer het geval door de verzanding van de baai, maar er vertrekken toch nog steeds heel wat boten op zoek naar garnalen.

Zicht op Le Crotoy

 

Artiesten laten zich verleiden

Heel wat schilders en schrijvers, zoals Seurat, zijn in Crotoy geweest. Delacrois, Degas, Corot, Colette, Jules Verne en Victor Hugo waren verliefd op de omgeving en hebben haar op verschillende manieren beschreven. Vanuit Crotoy werden verschillende oversteektochten van de baai en wandelingen tijdens de nachtevening georganiseerd. Laat het duidelijk zijn dat dit een baai is die je zeker eens moet komen verkennen.

"