Terug

Tweede Wereldoorlog: een expo in Waterloo over Operatie Dynamo

In het Wellington-museum in Waterloo kan je van 15 oktober tot 28 februari terecht voor een expo getiteld: ‘The Road to Dunkirk’.

Aan de hand van enkele honderden voorwerpen, uniformen en documenten uit die tijd, waarvan de meeste toebehoorden aan leden van de Redcoats Society, herdenkt deze tentoonstelling Operatie Dynamo, die plaatsvond tussen 26 mei en 3 juni 1940. Op een paar dagen tijd werden meer dan 338.000 op de stranden van Duinkerken gestrande geallieerde soldaten naar Engeland geëvacueerd door een gevarieerde vloot van zo’n 850 schepen.

Geallieerde soldaten redden van een vermoedelijke slachting…

Eind mei 1940 beschreef Churchill de situatie van het bij Duinkerken geblokkeerde Britse leger als een “kolossale militaire ramp”. Er werd een operatie op poten gezet voor de evacuatie van zoveel mogelijk soldaten, die veel van hun uitrusting achterlieten. Deze noodevacuatie kreeg de codenaam ‘Operatie Dynamo’ omdat vice-admiraal Ramsay, die de operatie overzag, zijn hoofdkwartier had in een kelder van het Dover Castle, vlakbij een dynamomotor die voor de elektriciteit van het gebouw zorgde.

Een authentieke tentoonstelling

Educatieve panelen, kaarten en vooral ook voorwerpen uit die tijd vormen de basis voor deze tentoonstelling. Sommige voorwerpen, die op de stranden zijn opgegraven, werden geschonken door leden van de Redcoats Society – een groep liefhebbers van het Britse leger – en sommige uniformen zijn ook uitgeleend door het ‘Dunkerque 1940’ museum en het Musée des Chasseurs Ardennais in Marche-en-Famenne.

Meer info over de expo