U vertrekt naar een rode zone: bent u gedekt door de verzekering?

Toekomstige vakantiegangers informeren zicht best over de algemene voorwaarden van hun reisverzekering.

Bijstandsorganisatie Touring heeft al laten weten dat het geen reisbijstand zal verlenen aan mensen die zich doelbewust verplaatsen naar een bestemming die door de autoriteiten aangeduid werd als ‘rode zone’. Touring en Mutas, de reisbijstand van de verschillende mutualiteiten, blijven daarentegen wel hun diensten verlenen aan reizigers die naar een risicozone vertrokken op het moment dat deze nog als ‘groene zone’ ingekleurd werd. Als een zone plots rood wordt, kunnen reizigers dus wel op bijstand rekenen.

Iedereen die bij Touring ingeschreven is en naar een rode zone vertrekt, doet dat dus zonder dekking. De zone verlaten is de enige oplossing. “Dat is gemakkelijk voor zij die zich met de auto verplaatsen. Anderen zullen een beroep moeten doen op luchtvaartmaatschappijen,” legt Touring-woordvoerder Danny Smagghe uit. Reizigers die zich in een ‘oranje zone’ bevinden, blijven gedekt door Touring.

Reizigers die hun reis willen annuleren omwille van de codes ‘oranje’ en ‘rood’ die door de overheid toegekend worden aan het land van bestemming, lopen ook grote kans om teleurgesteld te worden. “De annulatieverzekering kan onder bepaalde omstandigheden ingeroepen worden, maar om er gebruik van te kunnen maken, moet de reiziger over het algemeen ziek zijn,” zegt Wauthier Robeyns, woordvoerder van de federatie van verzekeraars Assuralia. De verandering van kleurcode van een bestemming is in de meerderheid van de gevallen geen geldige reden voor annulering.