Vakantie: Dit zijn de landen in de groene, oranje… en rode zone!

Buitenlandse zaken heeft de lijst geüpdatet van landen waar Belgen naartoe mogen voor niet-essentiële reizen, en onder welke voorwaarden.

© Sergii Gulenok

In de lijst van de 31 ‘EU+’-landen (Schengen, het Verenigd Koninkrijk en de EU) krijgen 20 landen de code ‘groen’, 7 ‘oranje’ en 4 ervan zijn nog altijd niet toegankelijk. Het reisadvies voor elke bestemming is te vinden op de website van Buitenlandse zaken. Reizigers wordt ook gevraagd om zich er in te schrijven, aangezien de situatie snel kan wijzigen bij het opheffen van lockdownmaatregelen.

Code groen

Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Letland, Kroatië, Nederland, Polen, Roemenië, Slovakije, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Litouwen, Estland, Bulgarije, Tsjechië en Slovenië zijn de landen waar Belgen terecht kunnen zonder voorwaarden.

Code oranje

Voor zeven ‘oranje’ landen gelden nog beperkingen voor Belgen, en wordt gevraagd om kennis te nemen van het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken. Het gaat om Cyprus, Denemarken, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Ijsland, Portugal en Spanje.

Code rood

Finland, Ierland, Malta en Noorwegen laten nog geen Belgen toe op hun grondgebied.

De kern heeft bovendien beslist om deze lijst van 31 landen nog niet uit te breiden met 14 (15 met China erbij) door de EU toegestane landen. Deze landen zijn: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.