Terug

Vakanties 2021: dit zijn de huidige trends!

Een deugddoende vakantie, met familie ver weg van drukke vakantiecentra en overdreven toeristische zones… toeristen kiezen voor een ander type overnachting.

© Hendrik Cornelissen

Vandaag de dag zijn er nieuwe trends merkbaar op de toeristische markt. Vooral wat accommodatie betreft, ligt in 2021 de nadruk op vakantieappartementen en -huizen. Deze boekingen zijn tijdens de afgelopen vakantie alleen maar gestegen, met een groei van meer dan 30%. Deze self-catering huuraccommodaties hebben belangrijke voordelen tijdens de coronapandemie, vooral in vergelijking met hotels, waar de kans groter is dat je in de buurt van andere toeristen komt. De boekingen komen hoofdzakelijk van plaatselijke bewoners, terwijl buitenlandse toeristen tijdens het seizoen vrijwel afwezig zijn.

 

Last-minute

Omwille van de huidige coronasituatie is de toekomst zeer onzeker en kunnen er nieuwe regels komen die de toeristische boekingen op de helling zetten. Als gevolg van deze instabiliteit kiezen toeristen hun vakantie op het laatste moment, met boekingen die ongeveer een week of minder vóór de vakantie worden gemaakt.
Op basis van deze vrij positieve cijfers kunnen wij een soortgelijk zomerseizoen verwachten. De hoop is gevestigd op de lokale bevolking, aangezien het meer dan waarschijnlijk is dat de vakantie in het binnenland zal worden doorgebracht.

© John Fornander

 

Geïsoleerde plekken

Om van hun vakantie te genieten zonder zich in het hart van de toeristische drukte te begeven, hebben reizigers ook de voorkeur gegeven aan afgelegen locaties, buiten de gebieden met een hoge toeristische dichtheid. Ook de verhuur van huisjes, chalets en bijzondere accommodaties in bomen of yurts neemt toe. De behoefte om te ontsnappen aan het alledaagse leven en een authentieke vakantie te beleven, zelfs dicht bij huis, is duidelijk merkbaar. Vakanties worden gebruikt als een tijd om samen te komen met familie of een groep vrienden.

© Maeva Blue

 

Cruises

Eindigen doen we met de cruises, die terrein lijken te herwinnen. In feite zijn ze zwaar getroffen door annuleringen en uitstel. Gezien de voorkeursbehandeling voor vaccinaties bij 65-plussers in Europa en de waarschijnlijke verplichting om gevaccineerd te zijn voordat je aan boord van een schip mag, zien we nu al een duidelijke heropleving van het aantal boekingen door vakantiegangers in deze leeftijdsgroep.

© Alonso Reyes