Terug

Van Delhi naar Agra richting de Taj Mahal

Weggaan uit Delhi lijkt wel wat op tijdreizen. De stad wordt langs alle kanten bezocht door allerlei handelaars, motorfietsen en vrachtwagens, roestige bussen en rijdende wrakken.

Taj Mahal, Agra © Eric Valenne Taj Mahal, Agra

Afstand

: km

Voeg daar nog vee, kamelen, soms zelfs olifanten aan toe. En vergeet zeker niet de voetgangers en de kleurrijke vrouwen in saris die uit het niets lijken op te duiken. De straten van India bieden altijd een waar spektakel. Hier wordt trouwens links gereden en de wet van de sterkste geldt als voorrangsregel. Wat verder doen een aantal takken en een steen dienst als gevarendriehoek die waarschuwt voor een bus in panne. Langs deze weg doen de gehuchten dienst als tussenstops die van een andere planeet lijken te komen. Kleurrijke vrachtwagens staan hier geparkeerd terwijl hun bestuurders in het stof eten of slapen. Ezels trekken karren en manoeuvreren zich tussen de standjes en het immer drukke verkeer… Hét moment om even halt te houden en een foto te nemen. Overal wordt je verwelkomd met een glimlach.

 

Agra, een lofzang voor de liefde

Na zoveel opwinding en lawaai zijn kalmte en sereniteit meer dan welkom. In Agra bevindt zich ongetwijfeld het meest fabelachtige mausoleum ter wereld: de Taj Mahal. De stad was vroeger de hoofdstad van het Mogolrijk. Die islamitische dynastie werd opgericht door de nakomelingen van Gengis Khan en Tamerlan. Met zijn vier minaretten heeft de Taj Mahal wel wat weg van een moskee. De elegantie en details van het monument zijn onevenaarbaar.

Alles ademt liefde © Eric Valenne

 

Stenen bogen, ivoren inkepingen en gekleurde stenen

Dit liefdesmonument, opgetrokken uit puur marmer, werd gebouwd door meer dan twintigduizend mannen om het lichaam van de mooie Mumtaz, echtgenote van Mogolkeizer Shah Jahan, te herbergen. We zitten in de 17de eeuw en de edelste materialen worden gebruikt: witte en zwarte marmer uit de mijnen van Makrana, halfedelstenen uit Tibet, China, Europa en Rusland … De schoonheid van de Taj Mahal is al van ver zichtbaar en wordt weerspiegeld in de rivier Yamuna. Van dichtbij ontdek je beetje bij beetje de details en de oneindige wonderen van het bouwwerk. Stenen bogen, ivoren inkepingen en gekleurde stenen, koperen en gouden geschriften. Van zonsopgang tot zonsondergang streelt de zon het monument en verwarmt het met haar kleuren. Van roze tot rood, van blauw tot geel. Maar ook wanneer er regen in de lucht hangt of wanneer het gebouw uit zichzelf lijkt te schitteren door het natuurlijke licht van de rivier is het een bezoek waard. De tuinen, fonteinen, het grote terras bieden heel wat verschillende uitzichten, met altijd die verwondering. En nu naar Fort Ajmer.

Stenen bogen