Terug

Van geschiedenis tot moderne tijd: dat is Luik

Luik is een aparte stad in België. Ze is constant in (r)evolutie. De dochter van de Maas verstopt haar ambities om een internationale culturele en historische stad te worden al lang niet meer. Ze wedijvert tegenwoordig zelfs met de grote steden.

Luik, Place Saint-Lambert © WBT-DenisErroyaux Luik, Place Saint-Lambert

Of je nu een voorkeur hebt voor haar goed bewaarde historische hart of haar stedelijke renovaties die haar de afgelopen jaren sterk hebben laten evolueren, kom genieten van Luik, een gezellige en stijlvolle stad die ook in het buitenland straalt. We vergeten het soms, maar eigenlijk liggen Nederland, Duitsland en Luxemburg dichter bij Luik dan Antwerpen of Brussel. Dankzij die nabijheid is Luik een internationale culturele metropool geworden die grote artiesten en evenementen intrigeert en aantrekt. Wie kent het festival Les Ardentes of RECIPROCITY niet? Snel, duik met ons mee in het hart van de Vurige Stede.

Meer info

 

Flaneren over Place Saint-Lambert

De Place Saint-Lambert is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling in het historische centrum van Luik. In de voetgangerszone is er altijd leven te bespeuren. Je ziet er het imposante prinsbisschoppelijke paleis (vandaag het Justitiepaleis en Provinciaal Bestuur) in gotische en renaissancestijl.

Vandaaruit heb je zicht op het Place du Marché, een ontmoetingsplaats voor Luikse shoppingqueens omgeven door beelschone facades uit de 17de en 18de eeuw, waaronder die van het stadhuis.

Verschillende elegante straten starten op dit plein en geven een beeld van het prestigieuze verleden van Luik. Zorg dat je de Rue Hors-Château met haar doodlopende straten ziet en de Rue Feronstrée, een van de oudste verkeersaders in Luik, waar heel wat gebouwen terug te vinden zijn die opgenomen zijn in het immobiliënerfgoed van Wallonië.

Vergeet ’s zondags de traditionele markt van la Batte niet. In de straten in het centrum en op de kaaien langs de Maas kom je in aanraking met het hart van de Luikenaars.

Luik, La Batte markt © FTLP JM Léonard

 

Sfeer in Le Carré van Luik en op de hellingen

In Luik-centrum vind je de beroemde wijk Carré terug, die gekenmerkt wordt door zijn straten die in een rechthoek lopen en waar je proeft van verschillende feesten in cafés, clubs en restaurants. ’s Nachts veranderen deze straatjes in hét uitgaansoord door de

verschillende evenementenzalen, cinema’s, bistro’s en restaurants. Laat je gaan in deze typische en hartelijke wijk die Luik haar imago geeft. Neem je de trein om naar de Carré in Luik te gaan? Ga dan ook op ontdekking in het prachtige TGV-station Luik-Guillemins!

Breng tot slot ook een bezoek aan de hellingen van de Citadel: een soort weide van meer dan 90 hectare in het midden van het historische centrum van Luik. De site telt meer dan 60 monumenten die geklasseerd werden als Waals erfgoed en heeft 13 kilometer aan bewegwijzerde voetpaden. En dat is niet alles! Je vindt er de befaamde Brasserie des Coteaux, een passievol project dat veel stof doet opwaaien in Luik. Het gaat om een kleine, stedelijke brouwerij die ontdekkingsateliers en degustaties van artisnale bieren aanbiedt en die een speciale “mets et bières” (gerechten en bier) menukaart opgesteld heeft voor de echte liefhebbers.

Luik – Brouwerij Coteaux de la Citadelle © WBT Denis Erroyaux

 

Luik, pont de Fragnée © FTPL JM Léonard