Terug

Van het bord tot het glas en het voorgerecht tot het dessert

Restaurant Régis et Jacques Marcon, 3* Michelin - Saint-Bonnet-le-Froid (43) © P. Soissons/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme Restaurant Régis et Jacques Marcon, 3* Michelin - Saint-Bonnet-le-Froid (43)

De regio Auvergne-Rhône-Alpes is onmisbaar als je van eten houdt. Kijk maar naar het aantal producten dat het AOP- of AOC-label heeft ontvangen. Er wordt hier geen halfwerk gedaan: je geniet hier van de beste gerechten, van het bord tot het glas en het voorgerecht tot het dessert!

 

Auvergne-Rhônes-Alpes, land van de kaas

Met 21 AOC-kazen is dit de grootste kaasregio in Frankrijk… De Auvergne telt 5 AOP-kazen: Cantal, Bleu d’Auvergne, Saint-Nectaire, Salers en Fourme d’Ambert. In de Savoie zijn ze met acht : Abondance, Beaufort, Chevrotin, Tome des Bauges, Reblochon… Het zijn allemaal kazen die op een gedefinieerd gebied en volgens specifieke technieken worden geproduceerd. Je komt meer te weten tijdens de etappes van de Route des Fromages van de Auvergne of de Savoie.

Meer info

AOP-kazen van de Auvergne ©  J. Damase/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

 

Overal wijngaarden

Sinds de Oudheid wordt er wijn gemaakt in de Auvergne-Rhône-Alpes. Wit, rood, rosé, grand-cru en kleine producties… In totaal zijn er tien grote wijngaarden te vinden, waarvan er drie internationaal bekend zijn: Côtes-du-Rhône, de wijnen van de Savoie en de Beaujolais. Over die laatste kom je meer te weten dankzij een wijnroute, de leidraad tussen alle grote sites van het gebied.

Meer info

Châteauneuf-sur-Isère (26) – Vineum Paul Jaboulet Ainé ©  C.L. Abreu/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

 

Linzen, kastanjes en gevogelte van de streek

Andere emblematische streekproducten zullen je tocht door deze zachte regio verder opvrolijken, denk maar aan de groene linzen van Puy, de eerste groente die het AOC-label heeft ontvangen. De kwaliteit van de linzen is te danken aan het klimaat dat zo specifiek is aan de Haute-Loire. Het gevogelte van Bresse behoeft geen introductie meer: witte pluimen en stevig, sappig, smaakvol vlees. De kastanjes van de Ardeche hebben hele generaties gevoed en zijn vandaag beschikbaar in verschillende producten, van marron glacé tot bloem en likeur.

Groene linzen van Puy AOP © L. Combe/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

"