Terug

Van het vat tot het glas, de beste brouwerijen van Picardisch Wallonië

Als er een plek is in België die ik niet kende, dan is het wel de regio Doornik en Picardisch Wallonië. Maar dat is veranderd.

Hugues Dubuisson

Tijdens een weekendje met vrienden in het westen van het land, op 10 minuten van de Franse grens, heb ik de stad en de omgeving van Doornik verkend. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met haar vijf torens, het 12de eeuwse Belfort, de middeleeuwse toren van het Fort Rouge. Natuurlijk ook de Grote Markt met zijn ruime keuze aan bars en restaurants. En tot slot ook de befaamde brouwerijen van Henegouwen. De gelegenheid om al die pleziertjes te combineren! De uitstap was feestelijk en lekker.

De deal van het weekend? Een sportieve activiteit in de voromiddag en op onderzoek in de brouwerijen in de namiddag.

Bekijk zeker de gratis te downloaden brochure: 89 brouwerijen om te bezoeken in Wallonië om je route uit te stippelen.


Plezier voor de eerste degustaties

Om 10 uur parkeerden we ons voor het Ecopark Adventures in Doornik voor een ochtend vol kippenvel en veel gelach. Klaar voor een paar uurtjes klimmen en acrobatische toeren uithalen. We hadden, zoals dat tegenwoordig verplicht is, gereserveerd. Er worden negen hoogteparcoursen van verschillende moeilijkheden aangeboden. Met stoffen handschoenen ter bescherming rond onze vingers zijn we in de voetsporen van Tarzan getreden op het deathride parcours. Daarop kom je de twee langste deathride van België tegen. Ik heb vooral geschreeuwd zoals de man van de jungle. Ik wist op voorhand dat dat ging gebeuren en had eigenlijk voorzien om op de grond te blijven en foto’s te trekken. Maar ik had geen keuze. Ik ben hees uit het parcours gekomen, maar was ook super trots op mezelf.

Ontdekking van de Bush in brouwerij Dubuisson in Pipaix

Dat eerste pintje op het terras van brouwerij Dubuisson, de oudste en meest authentieke brouwerij van Wallonië, had ik dus dubbel en dik verdiend. Het principe van onafhankelijke brouwerijen? Volledig natuurlijke biertjes brouwen, zonder onnatuurlijke toevoegen en waarbij het volledige productieproces in eigen beheer is. Hun zware bieren zijn echte degustatiebieren waar je rustig van moet genieten. Dat komt goed uit, want de omgeving nodigt uit tot ontspannen.

Het terras van Le Trolls & Bush in Pipaix geeft uit om een meer met mooie fontein die zorgt voor verkoeling en charme. De brouwerij is erg chic: het interieur, de omgeving, het is een omweg waard. Het gebouw is een gerenoveerde boerderij, een idyllisch decor dat de proeverij nog aangenamer maakt. Bush Triple, Bush Caractère, Bush Prestige, Bush de Nuits: de biertjes hier worden “Bush Beer” genoemd, een Engelse vertaling van Bière Dubuisson. Onze degustatie werd begeleid door een groot bord met charcuterie en kaas. Leuk!

Brouwerij Dubuisson

Dubuisson Beerstorium

Le Trolls & Bush grenst aan het Dubuisson Beerstorium, een gloednieuwe plek waar je een interactief bezoek kan krijgen van het kasteel van Ghyssegnies. Daar is in 1769 alles begonnen toen Joseph Leroy brouwde voor de heer van het domein. Een perfecte gelegenheid om even een pauze te nemen van de degustatie en de geheimen van Bush Beer te ontrafelen! 250 jaar geschiedenis, daar kan je veel uit leren! Met documenten, unieke objecten, video’s en virtual reality nemen we een duik in het universum van brouwerijen. De originaliteit van het bezoek schuilt in de escape game “Cuvée des Trolls”. Het doel? De raadsels die je overal in het kasteel vindt oplossen. Eerlijk, we hebben goed gelachen. We waren net op tijd om deel te nemen aan de gegidste en erg leerrijke rondleiding van de brouwerij die zich net aan de andere kant van de straat bevindt.

Dubuisson Beerstorium

Restaurant Le Giverny in Doornik

Voor een uniek diner in de regio, na onze ontdekkingstocht door het historisch centrum van Doornik, schoven we aan tafel in restaurent Le Giverny. Ik was onmiddellijk verkocht door de deocratie die je terugbrengt naar een ander tijdperk. Lusters met kwastjes, het lijstwerk tegen het plafond, elegante deuren met glaswerk en verfijnde, volledig witte meubels: heel erg chic! De gerechten leken op schilderijen. En wat een heerlijke smaken. Ik heb gekozen voor de “reuzegamba’s met appelsien, roze gember en steranijs” en voor de “kabeljauw, groentenmikmak, basilicumtempura en kruidencoulis”. Fantastisch. Alleen al dit neerschrijven doet het water weer in de mond stromen. De dag erna trokken we verder.

Het pakkende verhaal van de stoombrouwerij van Pipaix

We zijn naar de stoombrouwerij van Pipaix geweest. Hun specialiteit? Artisanale en natuurlijke bieren brouwen met materiaal van vroeger. Ik heb even geglimlacht toen ik de namen van hun kruidige bieren ontdekte: Vapeur en Folie en Vapeur Cochonne. Ik heb mijn ogen de kost gegeven met de kleurrijke en fantasierijke etiketten op de flessen. Ik heb er enkele gekocht en ik overweeg zelfs om ze om te toveren tot keukendecoratie.

Wat mij ook heeft weten te charmeren aan deze brouwerij, is de geschiedenis ervan. De geschiedenis van een jong koppel dat in 1984 de brouwerij van Biset kocht en zich zo in een waanzinnig en fantastisch avontuur stortte. Dankzij hun grenzeloze enthousiasme komt er weer rook uit de schouw en draait de stoommachine weer. Ze zullen nooit ophouden te strijden voor het voortbestaan van de stoombrouwerij. Ik heb enorm genoten van het gegidst bezoek vol emoties.

Brasserie à vapeur - Brewery(1)

De Moinette van brouwerij Dupont in Tourpes

Er waren nog twee brouwerijen die we moesten bezoeken: brouwerij Dupont in Tourpes en de Brasserie des Carrières. We hadden geen tijd om ze allebei te doen, dus hebben we een lotje getrokken. Brouwerij Dupont werd onze laatste bestemming. Deze oude boerderij was oorspronkelijk gespecialiseerd in de productie van honingbier en een soort seizoensbier. Het werd zo genoemd omdat dat soort bier gebrouwen werd in de winter om ervan te genieten in de velden in de zomer. Een mooie anekdote.

Ik heb enkele Moinette-biertjes gekocht. Daar zullen we in de tuin, met de voeten in het gras, van genieten. En we komen nog wel eens terug om de Brasserie des Carrières te testen, want ook dat verdient een omweg. De brouwerij produceert natuurlijke en artisanale bieren zonder toevoegingen of kruiden. We zullen dan ook met plezier onze benen onder tafel schuiven: in hun taverne-restaurant heb je de keuze uit verschillende streekgerechten die mooi passen bij hun fruitige of amberkleurige bieren…

Een van de mooiste uitzichten in België in hotel Floréal Le Panoramique

Voor de overnachting heb ik er goed aan gedaan een tip te vragen aan mijn nicht die in de regio woont. We verbleven in het hotel Floréal Le Panoramique. Dat hotel is zijn naam meer dan waard: het uitzicht is adembenemend! Het ligt op de top van de Mont-Saint-Aubert, op enkele minuten van Doornik. Het interieur is top, maar check ook zeker de buitenkant. Het terras van het restaurant biedt je het mooiste uitzicht. Voor we naar onze kamer – eveneens met een mooi uitzicht – trokken, hebben we genoten van het terras. Raad eens hoe? Met een laatste Bush natuurlijk!

Floréal Le Panoramique

89 brouwerijen om te bezoeken in Wallonië: download gratis de brochure

Op de website visitwallonia.be heb ik de nieuwste publicatie van Wallonie Belgique Tourisme gevonden: de kaart “89 brouwerijen om te bezoeken in Wallonië”. Een goudmijn voor bierliefhebbers. Ik kan je alleen maar aanraden het te downloaden van hun website.

Lees de volledige reportage