Terug

Van riviertoerisme tot RAVeL-wandelingen en citadellen

De valleien van Samber en Maas zijn de toegangspoort tot een groot gebied dat “Stromen en Rivieren” (“Fleuve et rivières”) wordt genoemd.

Kasteel van Freyr Kasteel van Freyr

Een beeldende naam die je uitnodigt om het riviertoerisme te ontdekken, te wandelen langs de RAVeL, bijzondere citadellen, ruïnes en musea te bezoeken, … Om even met de voeten in het water te blijven, zetten we koers naar de regio van de “Meren van het Land van de Valleien”: acht gemeentes rond de meren van de Eau d’Heure en Bambois die over een uitzonderlijke natuur beschikken. We verlaten de provincie Namen niet zonder door de panoramische landschappen van de Ardennen te hebben gereden, een kalme regio, vol natuur, poëzie en eenvoud…

 

Een beetje geschiedenis langs het water: tussen ruïnes en kastelen

Kastelen, ruïnes, citadellen, allemaal getuigen van een rijk verleden. Een aantal van mijn favorieten: het renaissancistische kasteel van Freyr, versierd met schitterende schilderijen en meubels uit die tijd; in het erg feodale Corroy-le-Château verwacht je bijna een meute ruiters tegen te komen, net als in de ruïnes van Poilvache, Montaigle of Crèvecoeur. Door hun positie op machtige rotsen vormden ze het podium voor belangrijke historische gebeurtenissen.

Meer info

Ruïnes van Montaigle

 

Kasteel van Freyr

 

De culturele kant: klassieke en ongewone musea

Het aantal niet te missen plaatsen dat deze regio te bieden heeft zal je versteld doen staan. Het Musée Rops in Namen, gewijd aan Félicien Rops, is een pareltje: de permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen overlopen de carrière van deze artiest, van zijn karikaturale begin tot zijn houtskooltekeningen. Verder vind je in de stad ook het Museum voor Oude Kunsten uit de streek van Namen, waarvan de historische kunstcollecties internationale bekendheid genieten. In het bezoekerscentrum van de oude kazerne Terra Nova aan de Maas reis je 2000 jaar terug in de tijd.

Musée Félicien Rops in Namen © Jean-Luc Laloux

 

Om meer te weten te komen over het natuurlijk en historische erfgoed van de Maasvallei kan je terecht in het Huis van het Middeleeuwse Erfgoed in de Maasvallei in Bouvignes, dichtbij Dinant.

Meer info

Bouvignes

 

Ik ben verzot op het Huis van de Pataphonie in Dinant: een ontdekkingsruimte waarin het geluid van onconventionele instrumenten, zoals waterfluiten en lithofonen, weerklinkt. Nu we het over muziek hebben, mogen we zeker Adolphe Sax, het muzikale genie uit Dinant, niet vergeten. Het Huis van Adolphe Sax laat je via beelden en klanten kennismaken met zijn verrassende uitvindingen, zijn talent en zijn bewogen leven.

Huis van de Pataphonie in Dinant

 

 

Gastronomie: Naamse bieren en brouwerijen

Opnieuw: wat een diversiteit! Ontelbaar veel artisanale brouwerijen vereeuwigen een traditie die verankerd zit in de Naamse valleien. Van de brouwerij du Bocq, een van de bekendste en belangrijkste van Wallonië, tot de kleine en gloednieuwe brouwerij du Clocher en de brouwerij Caracole, een waar levendig museum waarin het bier nog in koperen ketels op houtvuur gebrouwen wordt.

Enkele adresjes die zeker een omweg waard zijn: brouwerij l’Echasse, gelegen in de wijk La Plante in Namen, brouwerij Val de Sambre, die zijn ingrediënten uit zijn eigen regio haalt, en brouwerij van Bertinchamps, die sinds 2013 in een oude boerderij gevestigd is om er authentieke boerderijbieren te brouwen.

Meer info

Brouwerij du Bocq

 

Brouwerij Caracole

Geniet ervan

Bouvignes - Dinant

Deel 17de eeuwse boederij, 6 ha, tennis zwembad

vanaf €1250 / week

Gerin - Maredsous

Huur Gîte in Maredsous

"