Terug

Verrijkend weekend aan de Lacs de l'Eau d'Heure

Voor deze eerste post-lockdown escapade koos ik voor de Lacs de l’Eau d’Heure. Een primeur, een plaats in België die ik nog niet kende.

Meer van Eau d'Heure © Golden Lakes Village Meer van Eau d'Heure

Drie dagen ontspannen, een kort intermezzo om er volledig tussenuit te zijn. En dat is echt waar we op hoopten na dat ingewikkelde einde van het schooljaar! De site van de Lacs de l'Eau d'Heure is het grootste kunstmatige waterbekken van het land. Zijn totale oppervlakte is duizelingwekkend: 1 800 hectaren, waarvan 600 hectaren wateroppervlak en 1 200 hectaren bossen en weides! Plaats genoeg om avonturen te beleven...

Meer info

 

Een kamer met uitzicht op het meer

Mijn eerste keuze was een villa in het Golden Lakes Village, gelegen in een uitzonderlijk natuurlijk kader en uniek in zijn soort aan de oevers van het Plate Taille-meer. Volledig uitgerust met een kookhoek, een terras met uitzicht en tuinen heeft het mij meteen verleid. Als u minder dan 3 nachten wil verblijven, weet dan dat er ook het Golden Lakes Hotel is, een viersterrenetablissement met Beste Western Plus-klassificatie. Ik had ook een week kunnen reserveren in het Landal vakantiedorp vlakbij, ook gelegen aan de oevers en met heel wat activiteiten. Maar dat zal voor een volgende keer zijn.

© Golden Lakes Village

 

Een omweg via het natuurreservaat van Virelles

Voordat we ons installeerden in de kamer, die niet voor 14u beschikbaar was, maakten we een kleine omweg en startten we ons weekend in de Aquascope van Virelles. Hoewel er begeleide bezoeken georganiseerd worden in dit natuurreservaat, kozen we ervoor om ons eigen ritme te bepalen en de kinderen de tijd te geven de verschillende diersoorten op de site te verkennen. De didactische bijenkorf, de verschillende observatieposten voor de fauna en flora, en de tuin met wilde planten waren maar enkele van de ontdekkingen. De grote speeltuin had, dat kan u zich wel inbeelden, ook heel wat succes. Ons onderdompelen in de natuur zorgde ervoor dat we opnieuw verbonden raakten met de essentie.

Aquascope van Virelles © WBT - Bruno D'Alimonte

 

Robin's Café & Crocodile Rouge

Uitgehongerd kwamen we aan Robin’s Café in het ‘Parc du Crocodile Rouge’. Perfect voor een hapje in alle eenvoud. Zoete en zoute snacks, een Trappist… alles wat lekker is! Met het Plate Taille-meer overal waar je kijkt. Daarna installeerde we ons in de ‘Crocodile Rouge’, de rode krokodil. Gezeten onder een beschermende koepel van gefumeerd glas, beleefden we een uur lang avontuur. De gekke ‘amfibus’, zorgde zoals zijn naam al doet vermoeden voor een reis op het land en op het water. Echt een leuke activiteit.

De Crocodile Rouge

 

Amusement en verrijking

De volgende dag, na genoten te hebben van het goede weer op het terras van onze kamer, gingen we naar het l'Aquacentre des Lacs de l’Eau d’Heure. Dat hadden we aan de kinderen beloofd. We schuimden de zwembaden af, zowel binnen als buiten, met leuke stroomversnellingen en waterstralen in overvloed. Ik geef toe dat het centre Thalasso mijn aansprak, maar met de kinderen erbij… We gaan verder naar de stuwdam van de Plate Taille . Het is de grootste van België en de enige die vanbinnen te bezoeken is. Het bezoek, ludiek en leerrijk, is echt gemaakt voor families. Een reuzegrote maquette, een wandeling 40 meter onder de grond door de galerijen van de stuwdam, en daarna het 100 meter hoge uitkijkpunt. Het uitzicht was dan wel verbluffend, ik moet toegeven dat ik wat last had van hoogtevrees, tot groot jolijt van mijn gezin. Voor ‘s avonds had het hotel ons het restaurant Le Rotiss'Heure aangeraden, dat elke weekdag geopend is. Het kindermenu was perfect wat ze nodig hadden. Mijn man en ik kozen eerder voor het gegrilde rundvlees, een keuze waar we geen spijt van kregen. Dit is een gezellige brasserie zoals je ze nog maar weinig vindt en waar je met de glimlach buiten komt.

© Crocodile Rouge

 

Met de fiets rond de meren

De volgende dag waren de kinderen bijzonder opgewonden: hun grootouders kwamen ons die dag vergezellen voor een grote fietstocht. Het Bike Park-centrum biedt huurfietsen en zelfs steps aan! Aan routes ontbreekt het niet. Aan u de keuze welke u het meest bevalt. Wij kozen voor de tocht van 35 km die bekend staat als de route die de schoonheid van de Lacs de L’eau d’Heure op zijn best toont. Mijn man liet zich verleiden door het Spin Cablepark om er de kabelwaterskibaan of andere ongewone sporten te proberen, zoals wakeboarden of wakeskaten (afgelieden van het snowboarden en skateboarden). Maar hij gaf al snel forfait: een volgende keer zeker! We hadden geluk met het weer, maar als er regen gevallen zou zijn, zouden we ons eerder geconcentreerd hebben op het culturele en historische patrimonium van de streek: er zijn zoveel sites te bezoeken in de buurt van de meren!
Wat er ook van zij, de familie-uitstap naar de Lacs de l’Eau d’Heure heeft ons echt goed gedaan: de natuur is overal en dagelijkse ratrace stopt onmiddellijk.

© WBT - David Samyn

Lees de volledige reportage