Terug

Video: 5 dingen die je niet wist over een van de mooiste Amerikaanse staten

Nee, deze staat ligt niet aan de kust, heeft geen megalopolis als hoofdstad en komt amper in het nieuws. Toch wordt het door verschillende toeristische experts vaak als een van de vijf mooiste staten van de Verenigde Staten aangeprezen.

Colorado, want daar gaat het over, heeft heel wat te bieden. Gelegen op grote hoogte (de volledige staat ligt op meer dan 1.000 meter hoogte) en met nog indianenreservaten en heel wat natuurparken, biedt Colorado een diversiteit aan landschappen, gaande van woestijnen over canyons met water tot bergen.

 

1. Colorado telt bijna evenveel spooksteden als bewoonde steden

De plattelandsvlucht en de sluiting van de mijnen hebben ervoor gezorgd dat zo’n 500 dorpen en steden zijn leeggelopen! Goed om te weten: er zijn ongeveer evenveel spookdorpen en -steden als bewoonde plekken, ondanks de sterke demografische stijging van de staat. In totaal telt Colorado iets meer dan 5,5 miljoen inwoners, waardoor het de 21ste plek bekleedt in de lijst van de meest bevolkte staten van Amerika.

 

2. Denvers: the Mile Hight City

Denver, de hoofdstad van Colorado, heeft de bijnaam “the Mile High City”, want het bevindt zich op een mijl (1609 m) boven zeeniveau.

 

3. De honderdjarige staat

“The Centennial State” is een andere bijnaam, eentje die op de volledige staat slaat en wijst naar het feit dat de staat in 1876, exact honderd jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten, ontstaan is.

 

4. Milieu

Over het algemeen zijn de Verenigde Staten geen schoolvoorbeeld voor alles wat met milieupolitiek te maken heeft. Colorado is, samen met Californië, Oregon en Washington, een uitzondering. Al dertig jaar voert deze staat (die grotendeels democratisch gezind is) een avant-gardistisch milieubeleid.

 

5. Reliëf

We hebben het al gezegd, Colorado ligt op meer dan 1000 meter hoogte. Nog opvallender: de staat telt 52 toppen hoger dan 4.270 meter! De hoogste top (en ook het hoogste punt van de Rocky Mountains) is Mount Elbert met 4.401 meter. Dat is trouwens ook de tweede hoogste top van de Verenigde Staten (uitgezonderd Alaska) na Mount Whitney (Californië, 4.421 meter).