Malaga

Terug

Video: Kent u deze 7 onmisbare ‘spots’ in het centrum van Brussel?

Denkt u het centrum van Brussel te kennen als uw broekzak? Of heeft u nog nooit een voet in de stad gezet en overweegt u binnenkort een bezoek?

© Jean-Paul Remy

Wat er ook van zij, onze brusseleir vriend "Tichke" neemt u mee op ontdekkingstocht van de onmisbare Brusselse attracties! Volg de gids!

 

 

© Jean-Paul Remy

 

Tichke neemt ons vervolgens mee naar Hotel Amigo, het paleis van het centrum. In de 16de eeuw huisde hier… een gevangenis. Een tunnel verbindt trouwens nog steeds het hotel met het stadhuis, waar criminelen berecht werden. Het werd in de jaren 1950 heropgebouwd door de familie Blaton om er koninklijke families en aristocraten van over de hele wereld te ontvangen die in groten getale de Wereldexpo van Brussel in 1958 kwamen bijwonen. Het gebouw is vandaag eigendom van de hotelgroep Rocco Forte, die het uitgebreid renoveerde. 

 

Op enkele passen daar vandaan bevindt zich het beroemde Manneken Pis, en wat verder Jeanneke Pis en de hond Zinneke Pis drie bijzondere symbolen waar Brusselaars trots op zijn en die toeristen van over heel de wereld doen lachen en grijnzen. 

© Jean-Paul Remy

 

Wat hogerop, op het plein van het Oud Korenhuis vindt u sinds kort het standbeeld van de ‘Grand Jacques’ terug. Jacques Brel, die in 1978 op 49-jarige leeftijd overleed, wordt beschouwd als een icoon en één van de grootste singer-songwriters van het Franse chanson, dankzij nummers als ‘Ne me quitte pas’, ‘Amsterdam’ of ‘Quand on n’a que l’amour’. 

© Jean-Paul Remy

 

In een ander genre, maar minstens even onmisbaar is Kuifje! Dit fictieve personage, gecreëerd door de Belgische tekenaar Hergé, is één van de bekendste striphelden ter wereld, samen met de Smurfen en Asterix en Obelix. De 24 albums van de kleine Brussels reporter werden vertaald in 77 talen! Een fresco met Kuifje bovenop een ladder, samen met Kapitein Haddock, kan bewonderd worden in de Stoofstraat. 

© Jean-Paul Remy

 

Tichke neemt ons vervolgens mee naar het theater, dat van de Munt en Toone. Twee totaal verschillende universa (het eerste klassiek, het tweede als tempel voor marionetten) die getuigen zijn van het schitterende culturele en folkloristische leven dat het centrum van de hoofdstad kenmerkt. 

 

Onze ontdekkingstocht eindigt in het café Le Roy d’Espagne, een niet te missen instituut op de Grote Markt waar tientallen verschillende bieren geproefd kunnen worden met een uitstekend zicht op één van de mooiste stadhuizen ter wereld!

© Olivier van de Ker

"