Terug

Visperterminen wijngaarden in de warmste en droogste regio van Zwitserland

21/11/2021

Kort na de 35km lange Lötschbergtunnel, komt onze trein schurend tot stilstand in het drukke station van Visp. Echt pittoresk kan je deze stad niet noemen, maar de Visper Altstadt is dat wel.

Visp’s oude stadskern

Het is een wonder dat dit historisch gedeelte nog bewaard bleef, want een aardbeving in 1850 legde de hele stad in puin. Enkel in de hoger gelegen oude stad bleven er een paar straten overeind met huizen uit de 12de tot 17de eeuw. Het oudste nog bewoonbare gebouw is de 12de eeuwse Lochmatter Toren. Maar ook het bijzonder smalle Im-Eich-Haus, het eerder flamboyante Burgener Haus met zijn sierlijke arcades en het portaal van Cricer Haus zijn uniek. Alleen al het smeedijzeren slot van deze laatste zou vandaag 50.000 euro waard zijn volgens onze gids, die ons na het Altstadt intermezzo richting wijngaarden loodst.

Visp Altstadt de oude bovenstad Myriam Thys ©

Visperse wijngaarden

Vanuit Visper Altstadt volgen we het Reblehrpfad dwars door de wijngaarden met een hoogteverschil van zo’n 858m. Al na een half uur bereiken we het begin van de Rieben, de beroemde Visperse wijngaarden op de zuidelijke flank van de Terbinerberg. Ze hebben hier veel meer zon dan die in het Rhônedal beneden hen. Toch is het geen simpele zaak om hier wijn te verbouwen. De wijngaarden liggen op steile terrassen, tablars genoemd, waar alles nog met de hand gebeurt. We lopen langs de smalle keermuren van de natuurstenen wijnterrassen, die met de gekende Zwitserse knowhow vernuftig werden aangelegd. Het uitzicht wordt steeds mooier. Net als de wijnterrassen klauteren we trapsgewijs naar de top.

Hoogste wijngaarden van Europa Myriam Thys ©

Hoog en droog

Waar zijn de fonteintjes met fris bergwater als je ze echt nodig hebt? Het is bloedheet en de klim is pittig. Visperterminen ligt in de warmste en droogste regio van Zwitserland. De föhn, een wind uit Italië voert hier constant warme lucht aan. Doordat de natuurstenen keermuren die warmte vasthouden ontstaat er hier een microklimaat waardoor de wijngaarden perfect presteren. 24 Van de 42ha van het wijngebied van Visperterminen is beplant met witte druiven. Maar op de hoogste wijngaarden is de heida druif, een uit de Jura afkomstig ras met een hartvormige blad, de enige die overleeft. Visperterminen wordt daarom ook het Heidadorp genoemd, naar hun signatuurdruif, waaruit een bijzonder kruidige witte wijn wordt gemaakt.

Visp Im-Eich-Haus in de Altstadt Myriam Thys ©

Lees de volledige reportage