Terug

Visperterminen: hedendaags én traditioneel

In Understalden laten we de wijngaarden even links liggen en stoppen we aan de St. Jodern Kellerei, een coöperatieve van Visperse wijnboeren. Het strak modern gebouw, dat vooral binnenin hip oogt, is een soort anachronisme in een omgeving waar houten huisjes de norm zijn.

Maar ondanks het hedendaagse uiterlijk wordt er nog steeds heel traditioneel gewerkt. Ze produceren er 400.000 flessen per jaar. Het gamma dat ze presenteren is vrij uitgebreid : 9 rode -wat veel is omdat de Zwitserse wijnen vaak overwegend wit zijn- en 10 witte, plus een rosé en een schuimwijn.

St. Jodern Kellerei de wijnkelder Thomas Andenmatten

We proeven er o.a. een Heida Veritas, een prijzige maar heerlijke wijn. In 2015 hoorde deze wijn bij de 6% beste witte wijnen ter wereld. Het is een aardse wijn met een kruidige afdronk. We begrijpen meteen waarom dit gereputeerde wijnhuis overstelpt wordt met prijzen.

St. Jodern Kellerei een hip wijnhuis in de hoogste wijngaarden van Europa Thomas Andenmatten

Oberstalden, een postkaartdorpje

Vanuit Understalden wandelen we door het bos naar Oberstalden, dat zoals de naam al aangeeft een stuk hoger ligt. Het is een stevige hike. Geloven of niet, tot de jaren ’60 leefden de mensen hier nog als nomaden. Ze verbleven in de zomer in dit idyllische postkaartdorpje, in de winter leefden ze in Visperterminen en in de herfst trokken ze nog hoger de Alpen in. De weinige families die er nu wonen zijn allemaal wijnmakers, stuk voor stuk sterke, unieke mensen met veel karakter, net als de wijnen uit dit gebied.

Oberstalden Myriam Thys

Het uitzicht op de wijngaarden, die fel afsteken tegen de besneeuwde bergtoppen, is overweldigend mooi. De huisjes zijn stokoud, de meeste zijn in hout met delen in natuursteen. We picknicken en hebben een wijndegustatie aan het oudste huis van het dorp (1774), waar een druifpers uit datzelfde jaar staat die nog tot in 1950 werd gebruikt. Intussen is het een museumstuk, waar ze erg trots op zijn. We proeven er wijnen van o.a. Johanneli Fi, die al zijn wijnen –die ons trouwens erg bevallen- aan lokale legendes koppelt.

Eindstation Visperterminen

Vanuit Oberstalden nemen we de Täbiner Kulturweg, een wandelroute die het dagelijkse leven van de Tabiner (vroegere inwoners van Visperterminen) belicht. Het dorp ligt op 1350m en was tot in de jaren ’40 enkel te voet te bereiken. Kinderen keken er uit naar de winter omdat ze dan de slee konden gebruiken om elke dag de berg af te glijden naar school. Visperterminen zelf is een mooi dorp met op het marktpleintje nog overwegend houten huizen.

Visperterminen dorp Myriam Thys

In de verte zien we de twee spitsen van de Bietschhorn, alias de barometer. Als er in augustus geen sneeuw meer ligt wordt het een goed wijnjaar. Het laatste stukje klimwerk heeft er flink in gehakt, niet alleen door de zon en de steile stukken, de wijn die we degusteerden in Oberstalden speelt ons ook parten. Dus we beslissen om de postbus terug naar Visp te nemen, waar we op een terrasje neerploffen en een glas frisse lokale witte wijn bestellen. What else?

Visperterminen dorp traditionele huizen op de markt Myriam Thys

Lees de volledige reportage