Waar in België is het het kouds en het warmst?

Ook al is het Belgische grondgebied eerder klein, toch kregen we niet allemaal te maken met dezelfde hittegolven op Belgische bodem. Sommige regio’s lijken een abonnement te hebben op hoge temperaturen, terwijl anderen geen winters kennen zonder sneeuw...

© Jude Beck


De gemiddelde temperatuur in België, gemeten over het volledige jaar, ligt om en bij de 10 graden. Dat is een gemiddelde, want in de Kempen is het warmer, met een gemiddelde van 10 graden, en in de Hoge Venen is het frisser, met een jaargemiddelde van 7,5 graden.


 

De Kust en de Hoge Venen, specifieke gevallen

Terwijl de warmste plek doorheen het jaar regelmatig afwisselt tussen de drie meest noordelijke provincies en het uiterste Westen van Henegouwen, worden de koudste temperaturen systematisch opgetekend in de Hoge Venen.

Anderzijds is het niet omdat de gemiddelde temperatuur gemeten over het volledige jaar het hoogst is aan de Kust, dat het daar ook het warmst is. Het is eerder in de Kempen dat de meest extreme temperaturen gemeten worden. 

© Caleb Stokes

 

Waarom?

Er zijn twee belangrijke redenen: de afstand tot de zee (die de temperaturen in evenwicht houdt) en de hoogte. Voor dat laatste aspect gaat men uit van een daling van de temperatuur met een graad per 150 meter hoogte. Op 600 meter hoogte is het dus 4 graden kouder dan op zeeniveau.

De Kust geniet ook van de warmteregulerende capaciteiten van de zee: dat betekent dat de winters er over het algemeen een graad zachter zijn en in de zomer een graad frisser. De zeebries, die gevormd wordt wanneer het temperatuurverschil tussen de (koudere) zee en de (warmere) aarde hoog genoeg is, verzacht het effect van hittegolven die zich in het binnenland laten voelen. 

© Mandy de Jong

 

Wanneer is het het warmst? Wanneer is het het koudst?

Hoewel België een gematigd klimaat kent, is de maand juli gewoontegetrouw het warmst met een gemiddelde van 18 graden, en in januari is het het koudst met een temperatuurgemiddelde van 2,5 graden.