Terug

Wallonië in de zomer: de niet te missen kastelen!

11/07/2022

Wat doen ze toch dromen, de kastelen van Wallonië! Of ze nu hoog in de wolken liggen, tegen een rotswand, verloren in een stuk groen of in de buurt van een klaterende rivier, betoverend zijn ze altijd!

Kasteel van Bioul Fabrice Debatty

De Borinage, de Maasvallei, de laars van Henegouwen, de Condroz, de Gaume, Picardisch Wallonië, de vroegere landerijen van het hertogdom Limburg, de Oostkantons…: heel Wallonië nodigt je uit om ze te komen ontdekken!

Om het kasteelleven te ervaren is niets eenvoudiger: download gewoon de 13 reisgidsen die je meenemen op een ontdekkingstocht, naar onneembare forten, romantische relikwieën en sprookjeskastelen. Te voet, met de fiets of met de auto: er is voor elk wat wils! Het enige wat onmogelijk is, is de rijkdom van de 13 reisgidsen hier samen te vatten…

Oostkantons

Een reis door de Oostkantons is een geweldig idee! De ruïnes van kasteel Burg-Reuland zullen je ontroeren: ze getuigen nog steeds van de macht van dit oude bolwerk. De kloosters van Stavelot en Malmédy, die zijn een must: het abdijvorstendom heeft de Ardennen sinds de 7e eeuw herschapen en het begrijpen van de invloed ervan op ons grondgebied is fascinerend.

Kasteel van Burg-Reuland Ostbelgien.eu-Dominik Ketz

Het kasteel van Reinhardstein, dat op zijn rotsachtige heuvelrug domineert, nodigt je uit om je onder te dompelen in het leven van de heren uit de middeleeuwen. Het is ook het ideale vertrekpunt voor het verkennen van het muilezelpad dat naar de Warche leidt! Je kan ook van de natuur en het water genieten door rond het mooie meer van Bütgenbach te fietsen.

Kasteel van Reinhardstein CGT - Arnaud Siquet

In het hart van Henegouwen

Een ontdekking van de streek Henegouwen is als een ontmoeting met een land dat geregeerd werd door de machtige graven van Henegouwen, die hun stempel op het landschap drukten door de bouw van talrijke vestingwerken. De versterkte stad Binche is een bezoek waard, zowel zijn versterkingen als de 27 gerestaureerde torens, de overblijfselen van het paleis dat in 1548 door Maria van Bourgondië werd gebouwd. Het kasteel van Chimay, dat uitkijkt over de rivier de Eau Blanche, verbergt vele schatten, zoals deze opmerkelijke boom, geplant in 1500 om de geboorte van Karel V te vieren.

WBT - Bruno D'Alimonte

Ook de abdij van Scourmont is een bezoek waard: ze herbergt de geheimen van de productie van het trappistenbier van Chimay. Andere plaatsen die je kan bezoeken zijn de ruïnes van het fort van Beaumont, waarvan de toren is omgebouwd tot museum. Een wandeling rond het dorp Lompret, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië, is dan een must: heuvelruggen, velden en een prachtige verscheidenheid aan vegetatie.

Abdij van Scourmont WBT - Antoine Davister

Tussen Haspengouw en de Maas…

De maaskastelen, tussen Haspengouw en de Maas, zijn bijzonder talrijk! Echte juweeltjes! Het kasteel van Waleffe, gebouwd in de zuiverste klassieke stijl, is een charmante plek. In het park is het tweehonderd jaar oude prieel te bewonderen. De kasteelburcht van Fallais, omgeven door een Engelse tuin en een vijver, is een droom die werkelijkheid wordt.

Kasteel van Fallais WBT - Vincent Ferooz

Andere musts zijn het kasteel van Jehay, omgeven door een slotgracht, het kasteel van Aigremont, hoog op een rots, en het versterkte kasteel van Moha en zijn uitzonderlijke ruïnes! Maar dat is nog niet alles: in Amay ontdek je de Abbaye de la Paix-Dieu, de Romaanse toren en de Collegiale Kerk, waarvan sommige stukken dateren uit 1089! Wandelingen rond de kastelen laten je voortdurend genieten!

visitwallonia.be/kastelen

CGT - Arnaud Siquet