Terug

Wallonië, puur genieten!

Het zuiden van het land heeft meer te bieden dan enkel groene bossen en landelijke dorpen. Wallonië is ook een regio rijk aan tradities, waar goed eten en drinken tot een levenskunst is verheven!

Wallonië staat bekend om zijn hartelijkheid en is een regio vol verrassingen, ook op het bord... en in het glas! Het klopt dat alle ingrediënten aanwezig zijn om bezoekers een unieke ervaring op dit vlak te bieden. Tussen de knowhow van de ambachtelijke producenten en de kwaliteit van Waalse producten, het gevoel voor feestelijkheden en de creativiteit van de restaurateurs en de brouwers, zijn de traditionele recepten en gerechten die de Waalse provincies kenmerken haast niet te tellen.

En als Wallonië ontdekt kan worden via zijn erfgoed en zijn bloeiende natuur, kan het eveneens ontdekt worden door zijn vele producenten, of het nu brouwers, wijnbouwers, tuinders of restaurateurs zijn.

Op je gezondheid!

Voor liefhebbers van bieren, wijnen en sterkedranken heeft Wallonië België Toerisme (WBT) een reeks kaarten geproduceerd waarmee je kunt kiezen voor een bezoek of een route die perfect past bij je smaken en voorkeuren.

Met bieren die zijn opgenomen in het culturele en immateriële erfgoed van Unesco, kan het Waalse Gewest bogen op de productie van enkele van de beste ter wereld! Er is een speciale kaart aan hen gewijd, waarop je maar liefst 89 Waalse brouwerijen kunt bekijken, of ze nu wereldberoemd zijn, zoals de Espace Chimay, of iets vertrouwelijker zijn, zoals de Brasserie de la Clochette in Virton.

De wijngaarden en distilleerderijen in het zuiden van het land die al een goede twintig jaar in volle expansie zijn, zijn ook een bezoekje waard. Of je nu een fan bent van schuimwijnen, witte of rode wijn, of sterkedranken zoals péket, Eau de Villée, Maitrank of zelfs whisky, wat je voorkeuren ook zijn, je zal je geluk in Wallonië vinden! Ook hier heeft WBT een zeer praktische kaart online gezet om je te begeleiden tussen de 46 wijngaarden en distilleerderijen in het gewest. Van De Brut de Bioul tot de Gewürztraminer van de wijngaarden van Coteaux de la Légia via de Single Malt van The Owl Distillery, er is voor ieder wat wils.

Onze favorieten

Onder de ongeveer vijftig adressen die in Wallonië te bezoeken zijn, hebben we er een tiental geselecteerd die echt een ommetje waard zijn. Les Apéros de Philomène in Genappe is bijvoorbeeld een slijterij die al meer dan 20 jaar lokale producten ontwikkelt. Op een steenworp afstand ligt de prachtige site van de abdij van Villers-la-Ville, meteen wijngaard met 840 stokken Régent (rood) en 160 stokken Syrius, Bianca, Phoenix en Muscaris (wit). Nog steeds in de abdij, mag je zeker deambachtelijke brouwerijvan Hostieux Moines en zijn bier met een unieke smaak niet missen!

In de regio van Charleroi, in het prachtige dorpje Ragnies, vinden we de distilleerderij van Biercée, de enige in België die eaux-de-vie produceert!

In Namen vielen we voor het Domaine du Chenoy, een biologische wijngaard, een pionier in de regio waar ze wijnen van hoge kwaliteit produceren met oog voor het milieu. Ook het weelderige landgoed van het Château de Bioul verdient de aandacht: de lokale wijngaard is de thuisbasis van maar liefst 11 hectare wijnstokken die je kunt ontdekken langs de route ‘Made in Bioul’. Als je in de streek van Dinant bent, is een bezoek aan de Brasserie Caracole in Falmignoul een must. Hier produceren ze een ambachtelijk bier in een museumomgeving! Tot slotbiedt de Brasserie des Fagnes in Mariembourg een rondleiding door haar faciliteiten, waar je de technologische ontwikkelingen van de productie van bier tijdens de voorbije 150 jaar kunt ontdekken.

De in Wallonië befaamde Brasserie Dubuisson, gelegen in Pipaix, nodigt je uit om de beroemde Bush-bieren en de Cuvée des Trolls te ontdekken. Eveneens in Pipaix, in Brasserie Biset bevindt zich het laatste stoomatelier ter wereld dat natuurlijke ambachtelijke bieren produceert in de apparatuur van weleer. In Tourpes zet de Brasserie Dupont dan weer haar deuren open en nodigt ze het grote publiek uit om haar drie bieren te ontdekken, waarvan een met honing. En in de buurt van Bergen, in Le Roeulx, zet de familiale brouwerij Saint-Feuillien al meer dan een eeuw de brouwtraditie voort.

In de provincie Luik, aan de voet van de berg van Bueren, legt Brasserie C zich toe op de geneugten van het Waalse terroir en op de regionale bieren. Bij Lupulus, in de provincie Luxemburg, bieden ze een gelijknamige pils aan, gebrouwen met respect voor lokale tradities. Ook niet te missen: The Owl Distillery in Fexhe-le-Haut-Clocher. Hier produceren ze een 100% Belgische Single Malt Whisky die is uitgeroepen tot de beste van Europa. Schol!

De heerlijke lekkernijen van Wallonië vind je op VISITWallonia.be/smullen