Terug

Wijntoerisme: de Riojastreek te verkennen

11/10/2021

De kleurrijke poëzie van de in herfsttinten gehulde wijngaarden is een lust voor het oog. Geen betere periode dan het najaar om de Riojastreek te verkennen, wanneer de felgekleurde wijngaarden afsteken tegen de besneeuwde bergtoppen.

De wijngaarden in La Rioja tijdens de herfst Myriam Thys ©

De beroemde wijnstreek strekt zich uit op beide oevers van de Ebro en is 120 op 40km groot. Ze wordt in het noorden begrensd door het Cantabrisch gebergte en in het zuiden door de Sierra de la Demanda. De drie zones: Rioja Alta, Baja en Alavesa, produceren elk jaar 400 miljoen liter overwegend rode wijn. Behalve wijn proeven kan je bij de meeste wijnbouwers ook slapen en gastronomisch genieten in hippe bodega’s (wijnhuizen), om nog te zwijgen over de spabehandelingen: mét wijn en druiven,

Architectuur en wijn

Marqués de Riscal Myriam Thys ©

De plus minus 500 wijnhuizen in Rioja hebben totaal verschillende stijlen, van traditioneel tot hypermodern. Ze worden steeds futuristischer, wat het wijntoerisme een enorme boost heeft gegeven. De moderne bodega’s katapulteren de ooit zo traditionele Spaanse wijnhuizen de 21ste eeuw in. Toparchitecten laten zich een voor een overhalen om zo’n bodega te ontwerpen en bij te dragen aan een uiterst origineel concept, waar architecturale knowhow verbonden wordt aan wijncultuur.  Wij zochten 5 bodega’s op die niet alleen topwijnen produceren maar er ook allemaal een volledig ander architecturaal concept op na houden.

Lees de volledige reportage