Terug

Wild Atlantic Way: waar woeste rotsen flirten met de wilde oceaan

Achter elke bocht van de langste toeristische kustroute ter wereld schuilt een sensationeel vergezicht over torenhoge kliffen, levendige dorpen, verborgen stranden en prachtige indigoblauwe baaien.

Donegal

Het schouwspel van de kracht van de Atlantische Oceaan die tegen de torenhoge kliffen botst werkt betoverend. Kuier wat rond op de witte, uitgestrekte stranden en volg de kudde vogels die danst door de pastel getinte lucht boven de glinsterende golven van de Atlantische Oceaan. Of je nu een stukje van de route rijdt of net helemaal, op elk stukje vormen zee en land pure poëzie.

Donegal en Connemara

De noordelijke kapen van Donegal heten je welkom met hun felgekleurde, dansende noorderlicht aan heldere hemel in een ruig, afgelegen en ongerept gebied. De fantastische ontdekkingstocht gaat verder via een grillige kuststrook, richting Surfkust. Hier vinden de beste surfers ter wereld de ideale golven. Maar ook hier spelen cultuur en geschiedenis een rol. Denk bijvoorbeeld maar aan de neolithische vindplaats Céide Fields waar 6000 jaar geleden de eerste landbouwers hun akkers verbouwden.

Rij zuidelijker en je begint spontaan met je – hopelijk propere - zakdoek te zwaaien. Michel Sardou bezong Connemara met een reden. De woeste en ruige natuur met z’n lappendeken aan meren, inhammen, eilanden en veenmoerassen is impressionant. Zie de dolfijnen dansen op de schuimende golven en hoor de melodie van de zeehondenkolonie! Mag het wat avontuurlijker? Leer dan Connemara-schapen hoeden op de Glen Keen Farm of bezoek het kasteel van de voormalige Ierse piratenkoningin Grace O’Malley. Aye! Je dag afsluiten doe je met de lekkerste mosselen van Ierland tijdens een heerlijk zeebanket in het dorpje Killary.

Schapen

Cliffs of Moher

Het is onmogelijk om verzadigd te geraken van de eindeloze vergezichten die de Wild Atlantic Way rijk is. Een bezoek aan de bekende Cliffs of Moher moet je echt aftikken op je Ierse bucketlist. De zeldzame planten, rotsen die een hoogte van wel 214 meter bereiken, kolonies komieke papegaaiduikers en dolfijnen in – alweer de combinatie – het ruige karakter van de omgeving toveren je wandeling om tot een feest. Nobelprijswinnaar en dichter Seamus Heaney beschreef het niet voor niets als de plek die “het hart besluipt en openbreekt”. Dat zegt genoeg, toch?

Donegal

Filmlocatie voor Star Wars

De zuidelijke schiereilanden beloven dan weer een spectaculaire rit langs de monastieke nederzetting van Skellig Michael. De grimmige eilanden pronken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werden gekozen als filmlocatie voor Star Wars: The Force Awakens. Of vlieg over de golven met Ierlands enige kabelbaan naar Dursey Island. Na zo’n 2500 kilometer aan spectaculaire kustlijn eindigt de Wild Atlantic Way in de zilte zeelucht van de Havenkust. Maar niet voor je de oude handelspost van de Vikingen en de middeleeuwse vissershaven met z’n dromerige baaien, heerlijke gerechten en walvissentochten hebt ontdekt.

Skellig

Lees de volledige reportage