Terug

Winters Wallonië: tijd voor feestelijke producten!

22/12/2021

De feesten zijn in aantocht en we kijken al uit naar al die lekkere voedingswaren aan de feestdis. Ja, van lekker eten worden we blij! Om de sterren op je bord te brengen, nodigen we je uit om enkele Waalse specialiteiten te ontdekken. Ze zijn gevarieerd, origineel en bovenal zeer smaakvol.

Studio Wauters

Hou je van escargots? Met peterselieboter, in cassolette, in fricassee…, ze kunnen op veel verschillende manieren bereid worden. De Escargotière Saint-Véron en die in Warnant kweken Gros-Gris met unieke smaken. De ferme du Vieux-Tilleul biedt exclusieve producten gemaakt van de beroemde Petits-Gris de Namur.

Eend is ook een onmisbare gast op tafel voor feestelijke gelegenheden. Magret, rillette, boudin, confit… de ene nog verleidelijker dan de volgende. Veel Waalse producenten werken ermee. De Ferme d’Upigny bijvoorbeeld biedt vette eendenlever gekookt met kruiden, terwijl Phil’cuisine je uitnodigt om zijn ‘paté à la Trappiste d’Orval’ te proeven…

Struisvogelvlees, wild en charcuterie zijn natuurlijk niet te versmaden: ook hier blinken Waalse producenten uit in hun knowhow. Op beukenhout gerookte ham, pure varkensworst, echte Ardense ham… aan specialiteiten geen gebrek. Misschien heb je al gehoord van La Table des Champions of l’Autrucherie du Doneu, om er maar een paar te noemen?

Als je het liever wat lichter houdt, moet je weten dat in Wallonië ook heerlijke vis wordt gekweekt. Forel is een absolute must in Wallonië. Of je nu op zoek bent naar gerookte forel, mousse of terrine, je vindt het onder andere bij La truite d’Ondenval of L’Escavêche La Madeleine

En vergeet niet de Waalse kazen te proeven, die even smakelijk als gevarieerd zijn. Knowhow, authenticiteit en originaliteit. In de fromagerie du Vieux Moulin word je verleid door de Hervekaas met rauwe melk en in de Fromagerie du Marronnier word je verliefd op de kruidige macarons en de Gaumenbert. Te degusteren met een goed stuk brood, dat je kan vinden in de Moulin de Hollange of de Moulin de Vencimont bijvoorbeeld.

Wallonië heeft ook enkele ongelooflijke chocolademakers. Onder hen chocolatiers die bekroond zijn door de gastronomische gids Gault et Millau (Benoît Nihant, Sigoji en Ariqua Denis). Maar zij zijn niet de enige experts in cacaobonen. En zoveel te beter, want het is altijd een genoegen om de zoete geneugten te proeven.

Als je geen tijd hebt om naar deze producenten en ambachtslieden zelf te gaan, kan je best naar de Boutique de Wallonie gaan, in hartje Brussel. Je vindt er een ongelooflijk aantal Waalse voedingswaren.

Je ontdekt er ook de talloze andere producenten waarover we je in dit artikel niet hebben kunnen vertellen, maar die zeker een bezoek waard zijn!

Voeg een vleugje Wallonië toe aan je feesten!