Wolven: voor het eerst in 150 jaar wagen ze zich in deze Belgische streek!

Julie Docsterd,
25-05-2022
Voor het eerst sinds meer dan 150 jaar is een wolf gespot ten Westen van de Schelde, in de buurt van het Oost-Vlaamse Lokeren.
Jeroen Bosch

Het gebied in Vlaanderen waar wolven zijn gespot is weer uitgebreid. Afgelopen winter kwamen ook minstens 3 verschillende wolven naar de provincie Antwerpen. Dat meldde het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op basis van genetische analyses. Op 9 februari werd in Lokeren een dode ree onderzocht met verwondingen die veroorzaakt leken door een wolf. De analyses bevestigden deze hypothese, maar een identificatie van de wolf kon niet gemaakt worden, zegt het INBO.

Steeds meer rondzwervende dieren

DNA-analyses van de sporen en resten van de gevonden kadavers bewijzen de grote mobiliteit van wolven in Noordwest-Europa, met een constante jaarlijkse toename van verdwaalde dieren uit de populaties van Midden-Europa en de Franse Alpen, zegt het INBO. De aanwezigheid van een wolf in de Limburgse gemeenten Nieuwerkerken en Diepenbeek dit voorjaar werd ook genetisch bevestigd, maar zonder individuele identificatie van het dier.