Zo kan je nu al een vakantiewoning kopen met je groepsverzekering

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Je zou een appartement aan zee willen kopen maar je twijfelt of je dat wel kan betalen. Maar wist je dat je je nog lopende groepsverzekering wel eens kan gebruiken om de aankoop ervan te financieren?
Vacancesweb.be

Als je een tweede verblijf wil kopen kan je dat financieren met je spaargeld of je kan een krediet aangaan bij een bank. Maar wist je dat je ook je nog lopende groepsverzekering wel eens kan gebruiken om de aankoop te betalen? Hoe ga je daarbij precies te werk?

Een voorschot vragen

Je kan vooreerst aan je verzekeraar vragen om je een voorschot te geven op de reserves die je al opbouwde in het kader van de groepsverzekering. Dat voorschot wordt later afgehouden van het bedrag dat de verzekeraar je uitkeert. Veelal kan je ook kiezen of je al dan niet intresten betaalt op het voorschot dat je opneemt. Doe je dat niet dan zal het bedrag dat je uiteindelijk later nog ontvangt lager zijn. Vraag alleszins of je nog een winstdeelname krijgt als je een voorschot opvraagt.

Lening met wedersamenstelling

Je kan ook een lening aangaan met wedersamenstelling. In dat geval betaal je op het einde van de looptijd van het krediet het kapitaal ‘ineens’ terug. Om deze terugbetaling te doen kan je het bedrag dat je krijgt uitbetaald in het kader van je groepsverzekering gebruiken. Tijdens de looptijd van het krediet betaal je dan in principe alleen intresten terug.

In pand geven

Je kan je groepsverzekering daarnaast ook als waarborg gebruiken voor een krediet dat je afsluit. Je kan deze meer bepaald in pand geven en er zo voor zorgen dat je bankier geen andere bijkomende waarborg vraagt (zoals bv. een hypotheek en/of een schuldsaldoverzekering).