Zo vermijd je ongevallen met de kusttram tijdens je vakantie aan zee

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je op vakantie gaat naar de Belgische kust moet je rekening houden met de kusttram. Maar al te vaak blijkt dat vakantiegangers niet precies weten hoe ze zich daarbij moeten gedragen en welke voorrangsregels van toepassing zijn.

Heel wat toeristen weten niet welke voorrangsregels precies gelden als ze als voetganger, fietser of automobilist geconfronteerd worden met de kusttram. Jaarlijks zijn er dan ook heel wat ongevallen waarbij er af en toe zelfs doden te betreuren vallen. Wat moet je hiervan weten?

Voorrang voor de tram

Het uitgangspunt is alvast dat de tram altijd voorrang op je heeft of je nu als voetganger, fietser of automobilist onderweg bent. Het is daarbij niet van belang of de tram van links of van rechts komt.

Ook als de tram stilstond en in beweging komt heeft die voorrang op jou. De tram heeft zelfs voorrang als er een zebrapad over de tramsporen loopt en jij je als voetganger daarop bevindt.

De rechtbank beslist soms anders

De voorrang is echter niet altijd even absoluut. Er zijn namelijk rechters die de aansprakelijkheid voor een ongeval toch soms deels of volledig bij de trambestuurder leggen. Dat kan bv. het geval zijn als die niet met een aangepaste snelheid reed.

Een agent regelt het verkeer

Als een agent het verkeer regelt dan moet ook de tram daar rekening mee houden. Als de agent de tram laat stoppen moet deze daarop ingaan. Daarnaast moet de tram ook rekening houden met de verkeerslichten. Zo moet deze bv. stoppen voor een rood licht.