Zo weet je of er werken gepland zijn aan het vakantieappartement dat je wil kopen

Je overweegt om een bestaand appartement aan zee te kopen. Je wil evenwel zeker zijn dat er op korte termijn geen dure werken zullen (moeten) gebeuren aan de gemene delen, kwestie van je budget niet te overschrijden. Hoe kan je je maximaal beveiligen?

Als je een appartement koopt kan je zelf beslissen of je verbouwingswerken gaat doen in je eigen individuele appartement. Op verbouwingen aan de gemene delen heb je minder vat. Daar beslist nu eenmaal de algemene vergadering van mede-eigenaars over. Vanaf 1 januari 2019 volstaat hiervoor in beginsel een 2/3 meerderheid van stemmen.

Bekijk de notulen

Ga vooreerst in de notulen van de vorige algemene vergaderingen van mede-eigenaars na of er nog niet gestemd werd voor bepaalde werken. Als die al beslist werden (maar nog niet uitgevoerd) zal jij immers moeten meebetalen in de kostprijs ervan. In de notulen vind je mogelijks ook terug aan welke aannemer de werken werden gegund en tegen welke prijs. Je hebt als kandidaat-koper overigens het recht om de notulen op te vragen van de vergaderingen die de laatste drie jaren binnen het gebouw plaatsvonden.

Vraag informatie

Je kan ook aan de verkoper vragen om je te melden tot welke werken er beslist werd. Je kan je oor ook eens te luisteren leggen bij een aantal andere bewoners van het gebouw. In de verkoopsovereenkomst kan je de verkoper (als die daarmee akkoord gaat) laten bevestigen welke werken er volgens hem gepland zijn en dat er bij zijn weten geen andere op het programma staan.

Neem een architect onder de arm

Je kan ook een architect onder de arm nemen vooraleer je beslist om tot de aankoop over te gaan. Hij kan je meteen wijzen op de staat van het pand en op de eventuele noodzaak om daar werken aan te doen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆