Zo zorg je er voor dat de huur van je vakantiewoning wordt betaald

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je een vakantiewoning verhuurt die in België gelegen is, wil je vanzelfsprekend dat de huur ook correct betaald wordt door je huurders. Hoe kan je je bij een huur van korte duur beveiligen?
Vacancesweb.be

Je verhuurt je appartement aan zee in periodes van een week, veertien dagen of een maand. Hoe zorg je er dan voor dat je huurders de huur correct betalen?

Voorschot

Zorg er vooreerst voor dat je huurder je een voorschot betaalt. Laat dat dadelijk betalen op het moment dat het huurcontract wordt ondertekend. Hierbij kan je bijvoorbeeld overeenkomen dat een voorschot ten belope van 30 % van de totale huurprijs wordt gestort.
Neem meteen een clausule in de huurovereenkomst op die aangeeft dat als het voorschot niet wordt betaald binnen bv. de 14 dagen na de ondertekening van het contract, de huur van rechtswege en zonder ingebrekestelling wordt ontbonden ten nadele van de huurder. Op die manier kan je alsnog aan iemand anders verhuren.

Geen sleutels

Bepaal meteen ook in het contract dat de huurder het saldo moet betalen voor hij de sleutels van het pand krijgt en in het genot daarvan kan treden. Op die manier heb je een extra troef in handen om zeker te zijn van je huurgeld. Als de huurder niet betaalt kan hij nu eenmaal niet in het pand.
Je zou ook kunnen overeenkomen dat de huurder bijvoorbeeld 14 dagen voor de inwerkingtreding van de huurovereenkomst alles moet hebben betaald, bij gebreke waaraan –weerom- de huurovereenkomst van rechtswege en zonder ingebrekestelling wordt ontbonden.

Vergeet de waarborg niet

Het is ook van belang de huurwaarborg niet te vergeten. Voorzie meteen in de huurovereenkomst dat ook die moet worden betaald vooraleer de huurder de sleutels krijgt en dat bij gebreke aan betaling de sleutels niet aan hem worden overhandigd.