Terug

Zon, zee en riksja’s

02/09/2021

De kustlijn van Pommeren is één van de sterke troeven van de regio

Vacancesweb.be

316 kilometer lang met prachtige uitzichten à volonté. Het aanbod is
gigantisch: stranden, (nationale) parken en unieke vegetatie. Veeleisende
toeristen hebben dan al snel Sopot in het vizier, de meest geliefde badplaats
van Pommeren. Kunst, cultuur, architectuur en ontspanning sluiten hier naadloos op elkaar aan. Het herkenningspunt van de stad is de 19e-eeuwse
houten pier. Het is hier dag en nacht zalig wandelen op het 500 meter lange staketsel.

Bij mooi weer krijg je het uitzicht op de zustersteden Gdańsk en Gdynia als extra. Ook de jachthaven is absoluut een bezoek waard. Luxe jachten en boten meren er met de regelmaat van een klok aan sinds de opening in 2011. Wie van de zon wil genieten, zoekt een plekje op één van de banken. Met uitzicht op de bootjes. Toch liever niet in de volle zon? Meer dan 60 soorten bomen in de parken bieden volop schaduw. Vergeet in Sopot niet om de boulevard langs de kust af te wandelen in de richting van Gdańsk. Of doe jezelf een riksja-rit cadeau. De wandelweg is de geliefkoosde plaats voor fietsers, joggers en skaters. Wie Sopot echt wil zien, kan niet voorbij Monte Cassino, de 600 meter lang hoofdstraat van de stad. Het is niet alleen het Pools equivalent van onze Knokse ‘Place m’as-tu vu’, het is ook de plek met Krzywy Domek, het meest opvallende huis van de stad. Het meest scheve ook.

De zeerovers achterna

Het zandig stuk land dat zich uitstrekt van Gdańsk tot aan de Pools-Russische grens is de Wisla  Spit. Het is de scheiding tussen de Vistula-lagune en de baai van Gdańsk. De toeristen hebben de kleine vissersdopjes nog maar beperkt bereikt. Hier is het leven in de natuur en de rust onveranderd gebleven. De Wisla Spit was niet altijd een deel van het vasteland. Vroeger was het een archipel van kleine eilanden. De legende gaat dat piraten er hun rooftochten planden. En er hun schatten hebben begraven. De hoogste heuvel van het gebied heet dan ook toepasselijk de Piratenberg. Velen beproefden hun geluk, maar voorlopig blijven alle piratenschatten netjes begraven. Wisla Spit is bekend bij ornithologen als de ideale plek om de miljoenen vogels te observeren die van Europa naar Afrika migreren. Zelfs niet-vogelaars kunnen hier nog wat bijleren met behulp van de strategisch geplaatste informatieborden.

Vacancesweb.be

Zand in Kasjoebië

Wie de kustlijn en Driestad verlaat, staat al snel in Kasjoebië, het land van heuvels, meren en bossen. Hier spreken de lokale bewoners hun eigen taal. Zelfs voor andere Polen niet te verstaan. In Kasjoebië liggen twee nationale parken, meer dan 50  natuurreservaten en 700 meren. Het meest typische landschap vind je in het Słowiński Nationaal Park, waar een woestijnlandschap zich uitstrekt tot aan de horizon. De bewegende duinen bedekken bomen en paden met zand. Het landschap is constant in beweging. Het park herbergt het openluchtmuseum van het Slavische dorp Kluki met zijn typische vakwerkhuizen. Centraal en zuidelijk Kasjoebië zijn minder toeristisch. Maar daarom niet minder mooi. De schilderachtige landschappen en meren zijn de redenen waarom deze regio de titel draagt van Kasjoebisch Zwitserland.

Wybrzeże Słowińskie
Wybrzeże Słowińskie Katarzyna Węgrzyn

Steencirkels

Met zoveel moois in de aanbieding, is Pommeren een geliefkoosde bestemming voor wandelaars en fietsers. Dat hebben ze in Pommeren zeer goed begrepen. Geen dorp, klein of groot, waar geen toeristische route te vinden is. Van familiewandeling tot pittige kuitenbijter. Zoals het 93 kilometer lange Kasjoebische Steencirkel-pad voor wandelaars en fietsers. Vanwege de lengte, netjes op te splitsen. Veel van die kilometers lopen langs meren en door de bossen. Perfect voer voor natuurliefhebbers. Het hoogtepunt van het parcours zijn de mysterieuze steencirkels in Odry en Węsiory.

Meer info

Vacancesweb.be

Lees de volledige reportage