Zoveel Belgen zijn naar een rode zone vertrokken

Volgens de krant De Standaard laat slechts de helft van de reizigers die terugkomen uit een rode zone zich testen, ondanks de wettelijke verplichting. Maar hoeveel personen zijn er eigenlijk teruggekomen uit oranje en rode zones?

© Pixabay

Sinds eind juli moet elke persoon die minstens 48 uur in het buitenland heeft doorgebracht een “formulier voor het lokaliseren van passageirs” (Passenger Locator Form) invullen bij terugkomst. Een Covid-19-test en quarantaine zijn onder andere verplicht voor reizigers die terugkomen uit een rode zone en worden aangeraden voor wie uit een oranje zone terugkeert.

Ongeveer 2% van de tests op personen uit een rood gebied zijn positief. Maar volgens het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid laten niet voldoende “rode reizigers” zich testen: ongeveer twee op de drie in Vlaanderen en amper de helft in heel België.

Tussen 28 juli en maandag werden volgens het Interfederaal Comité Tracing en Testing 1.035.688 lokaliseringsformulieren verstuurd. Daarvan kwamen er 42.314 uit een rode zone en 260.742 uit een oranje zone, samen meer dan 300.000 personen. Het is onbekend hoeveel van die personen de quarantaine gerespecteerd hebben.