Terug

Zoveel cash mag je meenemen als je op reis gaat naar het buitenland

23/11/2021

Als je op reis gaat naar het buitenland mag je niet altijd zo maar onbeperkt cash geld meenemen. Met welke spelregels moet je dan wel rekening houden en wat riskeer je als je deze regels niet naleeft?

Markus Spike

Buiten EU

Ga je op reis naar een land buiten de Europese Unie, dan mag je tot 9.999 euro cash meenemen tenzij er in het land waar je naar toe gaat andere regels gelden.  Hetzelfde geld als je het equivalent daarvan in andere valuta’s of gemakkelijk omwisselbare effecten (zoals reischeques) bij je hebt. Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand informatie inwint over de regels die gelden in het land in kwestie.  Wil je meer dan dat bedrag meenemen, dan moet je daarvan spontaan aangifte doen bij de douane.

Binnen EU

Reis je naar een land dat gelegen is binnen de Europese Unie, dan mag je al eveneens zonder problemen tot maximaal 9.999 euro cash met je meenemen. Neem je meer mee, dan moet je daarvan niet spontaan aangifte doen. Je moet van dat bedrag dan enkel aangifte doen als de douane daarom verzoekt. Hiervoor bestaan er specifieke aangifte formulieren.

Je moet hierbij ook vermelden wat de oorsprong van die middelen is en voor wie ze bestemd zijn. Zorg dat je daarbij een goede uitleg hebt en neem ook bewijsstukken mee.

Wat riskeer je?

Hou je je niet aan deze regels dan kan je geld in beslag worden genomen. Bovendien riskeer je ook soms een strafsanctie. Zo loop je het risico ook een boete te moeten betalen.  In het land van je bestemming kunnen er nog andere sancties van toepassing zijn als je je niet aan de regels houdt.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)