Zoveel kost een ticket naar de ruimte!

Julie Docsterd,
02-09-2021
Op vakantie naar het Zuiden van Frankrijk? Da’s zo passé… De Amerikaanse Westkust ontdekken? Dat doet iedereen. Deelnemen aan een expeditie naar Antarctica? Dat mist wat uitstraling! Neen, de nieuwe trend bij de rijken der aarde is reizen… naar de ruimte! Maar hoeveel kost een ticket?

Het ruimtevaarttoerismebedrijf Virgin Galactic, dat toekomstige klanten een reis van een paar minuten in de ruimte aanbiedt, heeft aangekondigd dat het opnieuw tickets zal verkopen, en dat voor een prijs die begint bij… 450.000 dollar! Het bedrijf had tussen 2005 en 2014 al zo’n 600 kaartjes verkocht, toen voor tussen de 200.000 en 250.000 dollar. Virgin Galactic had gewaarschuwd dat als er weer kaartjes te koop zouden zijn, ze duurder zouden worden. Stevige inflatie dus…

Wil je het hele ruimtevaarttuig boeken?

Het bedrijf zal drie mogelijkheden bieden: één enkele zitplaats boeken, een lot van meerdere zitplaatsen kopen voor koppels, vrienden of familieleden, of alle zitplaatsen op de vlucht reserveren. Het ruimtevaartschip is ontworpen om naast de twee piloten tot zes passagiers te ontvangen, maar het model dat nu in gebruik is, biedt slechts plaats voor vier.

“De verkoop zal aanvankelijk open zijn voor de ‘early bird’ lijst,” zegt het bedrijf. Degenen die al op de wachtlijst staan “zullen voorrang krijgen” om hun kaartjes te kopen. Een nieuwe wachtlijst zal “spoedig” geopend worden op de website van het bedrijf, beloofde Virgin Galactic CEO Michael Colglazier.

80 km hoogte

Virgin Galactic gebruikt een enorm draagvliegtuig (VMS Eve), dat opstijgt van op een gewone landingsbaan, en vervolgens op grote hoogte een vaartuig (VSS Unity) lanceert dat lijkt op een grote privéjet. Dat gebruikt zijn motor om een hoogte van meer dan 80 km te bereiken, en daalt dan weer af. Passagiers kunnen zich losmaken en een paar minuten gewichtloosheid ervaren.

Wanneer?

De eerste commerciële vlucht met privé-astronauten wordt uiteindelijk gepland “aan het eind van het derde kwartaal” van 2022, zei Colglazier. “Ons doel op lange termijn is om bijna dagelijks ruimtevluchten aan te bieden, niet enkel vanuit New Mexico, maar vanuit vele plaatsen over de hele wereld,” zei Doug Ahrens, Virgin Galactic’s chief financial officer. Het uiteindelijke doel van de onderneming is 400 vluchten per jaar per ruimtebasis.