Terug

Zullen de Belgen vertrekken tijdens de eindejaarsvakantie?

20/12/2021

Ondanks heel wat beperkingen lijkt het erop dat de Belg besloten heeft om erop uit te trekken!

cms ©

Belgen zijn opnieuw van plan om tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode in het buitenland op vakantie te gaan, maar boeken hun verblijf pas op het laatste moment. Dit blijkt uit een rondvraag bij verschillende touroperators.

Het vertrouwen stijgt

Hoewel Belgen opnieuw naar het buitenland reizen, ligt het aantal vakantiegangers nog steeds lager dan eind 2019, vóór de coronacrisis. Bij TUI, bijvoorbeeld, gaat het om 40% minder reizigers. “Deze cijfers zijn niettemin hoger dan die van Kerstmis 2020, toen negatieve reisadviezen het reizen beperkten,” zegt de touroperator, die dit ziet als een teken van “het groeiende vertrouwen van de Belgen in een veilige vakantie in het buitenland, mits het naleven van de geldende maatregelen”. Neckermann ziet dezelfde tendens. “Vergeleken met de vorige coronagolven zien we nu dat de boekingen aanhouden,” zegt Neckermann-woordvoerster Leen Segers.

Derde prik: onzekerheid…

Vakantiegangers wachten vaak tot het laatste moment met boeken. “Reservaties worden erg laat geboekt, deels vanwege de onzekerheid rond de toediening van de derde dosis van het vaccin,” zegt Pierre Fivet, woordvoerder van ABTO, de federatie van touroperators.

Voor een zonnige winter…

Voor de komende Kerst- en Nieuwjaarsvakantie blijft Spanje de populairste zonbestemming, met Tenerife, de Costa Blanca (Benidorm) en de Costa del Sol als voorkeursbestemmingen bij uitstek.

En wintersport?

Wintersportvakanties trekken nog steeds bijna evenveel vakantiegangers als vóór de Covidcrisis. De Franse Alpen zijn nog steeds favoriet bij wintersporters. Aan het eind van het jaar gaat 65% van de skiërs erheen, vooral in de tweede week van de vakantie, wanneer de Franse schoolvakanties voorbij zijn. Oostenrijk daarentegen, verliest bij TUI een derde van zijn vakantiegangers door de strenge gezondheidsmaatregelen.

Pour les prochaines vacances de Noël et Nouvel An, l’Espagne reste la destination ensoleillée la plus prisée, avec Tenerife, la Costa Blanca (Benidorm) et la Costa del Sol comme points de chute privilégiés.

Quid des sports d’hiver ?

Les sports d’hiver attirent toujours presque autant de vacanciers qu’avant la crise sanitaire. Les Alpes françaises remportent toujours les faveurs des amateurs de glisse. En cette fin d’année, 65% des skieurs s’y rendront, surtout au cours de la deuxième semaine de vacances, lorsque les vacances scolaires françaises sont terminées. L’Autriche, en revanche, perd un tiers de vacanciers chez TUI, en raison des mesures sanitaires strictes.