Zundert, de wieg van Van Gogh

Op de markt van Zundert, waar Vincent in 1853 geboren werd, staat een frietkraam bedrukt met een replica van Van Gogh's Aardappeleters, die voor de gelegenheid geen aardappelen, maar frieten naar binnen spelen.

Natuurgebieden Van Gogh Route © Myriam Thys Natuurgebieden Van Gogh Route

Vincent’s fascinatie voor het boerenleven

De toon is meteen gezet. Het idyllische dorpje van de 19 de eeuw is nu een modern stadje, dat een boel buitenlanders over de vloer krijgt. Net zoals wij willen ze zien waar de grootmeester geboren werd en 16 jaar van zijn leven doorbracht. Het is hier dat Vincent’s fascinatie voor het boerenleven en de hardwerkende mens ontstond. Ook zijn liefde voor de natuur vond er zijn oorsprong. Nog voor hij enige streep verf op doek zette, heeft dit stadje hem gevormd als mens en als kunstenaar. Het is omringd door prachtige natuurgebieden, waarin je kan fietsen en wandelen langs plekken die Van Gogh al heel jong inspireerden.

 

De Van Gogh Route fietsen © Myriam Thys

 

Vincent’s leefwereld

De wandeling ‘Vincent Van Gogh, wortels van een meester’ leidt ons langs alle highlights in Zundert. Op de plaats waar zijn geboortehuis stond, de vroegere pastorie -want zijn vader was dominee- bezoeken we het Van Gogh Huis. Meer nog dan een museum is het een plek waar je werkelijk zijn jonge leven binnenstapt. Originele werken zien we er niet, wel indringende interpretaties gemaakt door o.a. een Turks schilder in zwart-wit. De tuin is exact gerestaureerd zoals Vincent’s moeder hem ooit aanlegde. Om de hoek vinden we het kerkje waar zijn vader predikte en dat hij ook op doek zette.

Zundert Van Gogh huis © Myriam Thys

 

Vincent en Theo

Op het kerkhof ligt het graf van zijn doodgeboren broertje met dezelfde naam. Als kind speelde hij er vaak, hij hield enorm van de rust. De kosterwoning, waar Vincent soms kwam met zijn vader is nu een ‘artist in residence’ atelier en galerij geworden. Maar het meest gefotografeerde monument is het beeld van hem en zijn lievelingsbroer Theo, van de bekende beeldhouwer Ossip Zadkine.

Zundert kerkje waar vader Van Gogh predikte © Myriam Thys

 

Zundert. Beeld van Van Gogh met zijn broer Theo © Myriam Thys