Nuttige tips voor u op vakantie vertrekt

Voor u met een gerust gemoed op vakantie vertrekt, geven wij u de hele week voor uw afreis nuttige tips... ongeacht of u uw welverdiende vakantie met de wagen, de trein, het vliegtuig of zelfs te voet tegemoet gaat.

Prettige vakantie iedereen!

Welk transportmiddel u ook verkiest, de dagen voor uw vertrek zijn vaak druk bezet. Gebruik daarom het weekend voor de eigenlijke vertrekdatum om uw laatste aankopen te doen: zonnecrème, niet-bederfelijke eetwaar als u een privéwoning huurt, boeken, ...

Die week controleert u ook de identiteitspapieren van het hele gezin zodat u op het laatste moment niet meer naar het gemeentehuis hoeft te gaan, de reisdocumenten (treinkaartjes, vliegtuigtickets, ...), de boorddocumenten van uw wagen, ...

Ook kunt u al een lijstje maken (op papier of in Word) van alles wat u in uw koffer moet stoppen. Vergeet niet om het weer op uw bestemming eens te checken zodat u geen onnodige ballast meeneemt. Hier vindt u onze tips & tricks om uw koffer zo goed mogelijk te pakken.

Als u met de wagen vertrekt

Eén week voor u vertrekt
Een korte checklist om er zeker van te zijn dat uw wagen u zonder problemen op uw bestemming brengt:

  • het oliepeil en het peil van de ruitensproeiervloeistof, de remvloeistof en de koelvloeistof controleren;
  • controleren of de richtingaanwijzers, de lampen en de ruitenwissers nog goed werken;
  • de banden controleren op slijtage;
  • kijken of er een reservewiel, een gevarendriehoek, een krik en een EHBO-kistje in de koffer zitten;
  • een koptelefoon voorzien voor de videoschermen van de kinderen.

De avond voor u vertrekt De bandenspanning controleren omdat uw wagen afgeladen vol zal zitten. U blaast uw banden beter 200 gram meer op als u autosnelwegen zult nemen.

In de wagen plaatst u geen voorwerpen die het zicht kunnen hinderen of de veiligheid van de passagiers op de achterbank in het gedrang kunnen brengen.

Als u met de trein, de bus of het vliegtuig vertrekt

Uw reisdocumenten, identiteitspapieren en tickets voor eventuele shuttles controleren. Een klein rugzak/koffer (handbagage) vullen met een snack, een drankje, iets om te lezen of iets anders om u bezig te houden.

Wanneer u met het gezin op reis gaat, is het ideaal om per gezinslid een klein rugzakje te voorzien met iets om zich bezig te houden, een hapje en een drankje, een pakje zakdoeken, iets om te schrijven, ...

U zorgt er best voor dat elk gezinslid zijn eigen bagage heeft en die zelf kan dragen.

Laat uw woning veilig achter

Voor u vertrekt, is het belangrijk dat u controleert of alle toegangswegen tot uw woning gesloten zijn om ongewenste bezoekers buiten te houden: dat zijn in de eerste plaats deuren, maar ook vensters en ingangen achteraan (schuiframen, de garage, de tuin, ...).
Als u lange tijd weg zal zijn, kunt u de wijkagent daarvan op de hoogte brengen zodat die regelmatig patrouilles kan doen in uw wijk.

Vermeld nooit op uw brievenbus, deur, Facebook-profiel of antwoordapparaat dat u er niet bent. Vraag in de plaats daarvan aan een persoon die u vertrouwt of hij/zij de brievenbus om de twee tot drie dagen wil komen leegmaken, uw planten water wil geven of gewoon even wil langskomen om te kijken of alles nog in orde is.

En laat thuis vooral geen waardevolle voorwerpen liggen als u er niet bent: breng juwelen en geld naar de bank.

We wensen u een leuke reis toe!