Charmestadjes en het signatuuraperitief van de Orne

Charmestadjes en het signatuuraperitief van de Orne

23/03/2022

Nog steeds in de Orne, Mortagne-au-Perche was in lang vervlogen tijden de hoofdstad van het graafschap Perche en dat zie je.

Historische gebouwen zoals de St. Denispoort, die deel uitmaakte van de stadsomwalling, de gotische Notre-Dame kerk en het indrukwekkende huis van de graven zijn stuk voor stuk architecturale meesterwerken. De beste dag om het historische stadje te ontdekken is tijdens de zaterdagmarkt, waar je meteen kan zien waarom de Orne zoveel Belgen lokt. De lokale producten zijn overheerlijk en worden hier bovendien aanlokkelijk uitgestald. Zwarte pensen zijn dé specialiteit van de stad.

Mortagne au Perche Myriam Thys ©

Myriam Thys | cmsElk jaar wordt er een pensenkoning verkozen. Bellême ligt 15km verder op een strategische heuvel. Ook hier vind je volop middeleeuwse charme met een prachtige stadspoort, een oude klokkentoren en de classicistische Saint-Sauveurkerk.

Bellême Myriam Thys ©

Naar Vimoutiers in Pays d’Auge, ga je vooral voor de mooiogende vakwerkhuizen en het Camembertmuseum, waar de beroemdste kaas ter wereld onder de loep wordt genomen. Aan charmante dorpen en leuke stadjes is er geen gebrek in de Orne.

Vimoutiers in de Pays d’Auge Myriam Thys ©

Appels als grote smaakmakers

‘Appels zijn pas rijp als ze van de boom vallen!’ Als je met kleine producenten van cider en calvados praat, besef je pas hoeveel werk er in zo’n fles kruipt. Bij Domaine du Ruisseau in het godverlaten Boissy-Maugis wordt er gewerkt met zeven appelsoorten. Voor elk drankje worden er andere combinaties gebruikt. Bij de oogst krijgt de eigenaar wat hulp, maar verder speelt hij een solopartij.

Niet te missen Calvados Myriam Thys ©

Zijn cider en calvados vallen jaar na jaar in de prijzen én terecht. In al zijn drankjes proef je de lokale natuur. Ook pommeau de Normandie is een populair drankje. Het wordt gemaakt van appelsap en één jaar oude calvados, het is het signatuuraperitief van de Orne. Een beter souvenir is er niet. Maar volgens de Normandiërs wordt de beste calvados in het mooiste stukje Orne in het zuiden van Pays d’Auge gemaakt. Dat kan je proeven bij alweer een kleine producent La Galotière in Crouttes, die biologische calvados stookt tussen de prachtige, nog zeer authentieke vakwerkhuizen.

Mortagne au Perche, bloedworst Myriam Thys ©

Gastronomie

De culinaire rijkdommen van de Orne swingen letterlijk de pan uit. Camembert, Frankrijks meest iconische kaas, maar ook heerlijke geiten- en schapenkazen, zwarte pensen en appels vind je in elke lokale keuken. Paddenstoelen plukken in de herfst hoort er ook bij. Je kan er zelf mee aan de slag, of je kan ze proeven in Le Manoir du Lys in Bagnoles-de-l’Orne, één van de twee sterrenrestaurants in de regio. Wilde paddenstoelen zijn hier de specialiteit. Je kan er het hele jaar rond van genieten.

De Pommeau Myriam Thys ©

De uitgestalde waren op de lokale markten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze doen je ook verlangen om de overheerlijke lokale gerechten te proeven in een van de vele bistro’s en gastronomische restaurants in de regio. Pommeau is het perfecte aperitief, met cider spoel je de maaltijd door en afsluiten doe je met een pittige calvados. Santé!