Egypte: ontdekking van 5 faraonische tombes

Egypte: ontdekking van 5 faraonische tombes

28/03/2022

In het Egyptische Saqqara, in de Memphis necropolis, de hoofdstad van het oude rijk der farao’s, zijn 5 faraonische tombes die “in goede staat verkeren en gemaakt werden voor hoge verantwoordelijken” onthuld.

Dmitrii Zhodzishskii

De site van Saqqara, op iets meer dan 15 km ten zuiden van de beroemde Piramiden van Gizeh, is erkend als Unesco werelderfgoed en is vooral bekend door de beroemde trappiramide van farao Djoser, de eerste uit de faraonische tijd. Dat monument, gebouwd rond 2.700 voor Christus door de architect Imhotep, wordt beschouwd als een van de oudste monumenten ter wereld!

“Hoge verantwoordelijken”

De 5 tombes werden ontdekt door Egyptische archeologen ten noordoosten van de piramide van koning Merenre I, die rond 2.270 voor Christus over Egypte heerste. Volgens de Egyptische minister van toerisme en oudheid bevatten de tombes het stoffelijk overschot van hoge verantwoordelijken.

Opening van een groot museum?

De Egyptische autoriteiten hopen in de komende maanden het “Grote museum van Egypte” te openen bij het plateau van Gizeh en rekenen op nieuwe ontdekkingen om het toerisme te lanceren, dat erg geleden heeft door Covid-19. De sector stelt zo’n twee miljoen personen tewerk en genereert meer dan 10% van het BBP, maar loopt mank sinds de Arabische Lente in 2011.