In de Vogezen is deze kunst uit de Middeleeuwen blijven bestaan

In de Vogezen is deze kunst uit de Middeleeuwen blijven bestaan

10/01/2022

In deze uithoek van het Oosten van Frankrijk, verloren tussen de grenzen van Lotharingen en de Elzas, is een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen blijven bestaan: het glasblazen. Het is de wieg van beroemde merken als Lalique, Saint-Louis en Miesenthal. Een onuitgegeven escapade met als bestemming deze grote kunstvorm en de buitenlucht van de bossen en dorpjes van de Vogezen.

11

 

Lalique, elegantie in zijn puurste vorm die de Vogezen weerspiegelt

In Wingen-sur-Moder, een dorpje in het uiterste Westen van de Elzas, floreert het kristal van René Lalique. Sinds 1921 worden er vazen, glazen en decoratieve objecten gemaakt. Een schitterend museum brengt er hulde aan zijn creaties.

Lees meer

Saint-Louis, de uitzonderlijke glasblaaskunst van de Moezel

In de Moezelstreek is Saint-Louis-les-Bitche, op 11 km van Wingen-sur-Moder, sinds 1586 de thuishaven van deze uitzonderlijke glasblaaskunst. Je ontdekt er niet enkel het museum, maar vooral ook een atelier waar de techniek van het ‘mondgeblazen, met de hand gevormde glas’ is blijven bestaan. Fascinerend.

Lees meer

Miesenthal en zijn beroemde Kerstballen

Ook dit dorpje in de Moezel stond al lang bekend om zijn glasproductie. Tot het einde van de jaren 1960 en het beëindigen van de activiteit… Maar 30 jaar geleden werd de site nieuw leven ingeblazen en schittert ze weer met nieuwe kleurige creaties, waaronder de beroemde Kerstballen.

Lees meer

Een frisse neus halen in de dichte bossen van de Vogezen

Een onderdompeling in het universum van geblazen glas en kristal leidt tot een bezoek aan de bossen en valleien van de Vogezen. Tussen de Elzas en Lotharingen vervolledigen charmante dorpjes, kastelen en wandelingen op een gelukzalige manier de ontdekking van deze eeuwenoude kunst.

Lees meer