Lodz

Lodz : van textiel - tot kunststad in Polen

In Polen hebben ze het over Łódź, ofwel ‘de boot’. De buitenlanders spreken het uit als Lodz. De derde stad van Polen ligt centraal, heel centraal, op 130 km ten zuidwesten van Warschau.

Wie op een landkaart zoekt naar het geografische middelpunt van het land, komt onvermijdelijk terecht in Lodz. Het is een stad met een industriële geschiedenis. De textielindustrie zorgde er voor een snelle groei maar moest wel plaats maken voor kunst en cultuur. Lodz heeft ook een donkere geschiedenis. Bij het uitbreken van WO II was een derde van de inwoners Joods. Van de 300.000 bewoners van ‘het getto van Lodz’ overleefden er amper negenhonderd de bezetting van de Nazi’s. Ook dat is Lodz, de stad met één van de grootste Joodse begraafplaatsen van Europa.

17

Stadsstrand en ijsbaan

Tegenwoordig is Lodz een creatieve stad. Een stad van festivals. Een plek die kunst ademt.

Lees meer

Lodz, street art hoofdstad

Kunst vind je in Lodz niet alleen in de musea. De stad staat er – letterlijk – vol van.

Lees meer

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆