Ontdek Rochefort Océan tijdens 5 onvergetelijke dagen!

Ontdek Rochefort Océan tijdens 5 onvergetelijke dagen!

Rochefort is een gemeente in het zuidwesten van Frankrijk, in het departement Charente-Maritime. Een "milieuverantwoordelijke" bestemming die zich onderscheidt door zijn ongerepte natuur en zijn opmerkelijke erfgoed.

De jachthaven van Rochefort Julie Paulet

Rochefort, gelegen in een van de lussen gevormd door de Charente, ontstond in de 17e eeuw toen de Zonnekoning besloot een maritiem en militair arsenaal op te zetten met de ambitie om er het grootste en mooiste van het koninkrijk Frankrijk van te maken. Van dit prestigieuze verleden heeft Rochefort één van het rijkste en meest opmerkelijke stedelijke erfgoed in het departement Charente-Maritime geërfd, wat de titel van stad van kunst en geschiedenis opleverde. Een bestemming die ook bekendstaat om zijn spa en zijn natuurlijke omgeving in de monding van de Charente, met moerassen, de kustlijn, eilanden en schiereilanden. Een klein paradijs voor wie de voorkeur geeft aan slow tourism!

Dag 1: De stad ontdekken

Place Colbert Julie Paulet

De “Koninklijke stad” Rochefort werd gebouwd volgens een dambordplan en voornamelijk met natuursteen. Tegenwoordig kan je wandelen langs lange en brede lanen en uitzonderlijke herenhuizen, smeedijzeren balkons ontdekken, evenals sculpturen en architectonische details uit de periode die de stad zijn koninklijke karakter geven. Niet te missen: place Colbert, het Hèbre-museum waardoor je de geschiedenis van de stad beter kunt begrijpen, het weelderige théâtre de la Coupe d’Or, het Arsenal des Mers of het musée de l’Aéronautique navale en een gastronomische wandeling op de markt, op donderdag, zaterdag en dinsdag.

Dag 2: Een uitstapje naar l’Île Madame, een beschermd natuurgebied

île Madame Marika Domenici

Gelegen aan de monding van de Charente en met een oppervlakte van ongeveer 70 ha, is l’île Madame alleen toegankelijk bij eb, wanneer de zee zich terugtrekt. Ter plaatse is het panorama adembenemend met uitzicht op de badplaats Fouras-les-Bain, Fort Vauban en het eiland Aix en zijn twee vuurtorens. Bezoekers kunnen het afgelegen eiland te voet, per fiets of met een paardenkoets ontdekken. De omgeving heeft vele bezienswaardigheden, waaronder het fort van het eiland, de bron van zoet water van de Puits des Insurgés of de aquacultuurboerderij waar je verse zeekraal, velouté van zeekraal of oesters kunt proeven, allemaal met het biolabel.

Dag 3: Een dagje aan zee

Port des Barques Caroline Jarry

Op de linkeroever van de monding van de Charente is Port des Barques tegelijkertijd een badplaats, een oesterteeltplaats en een schiereiland “aan het einde van de wereld”. Bij eb strekt ze zich uit tot de Passe aux Boeufs, die toegang biedt tot Île Madame, het kleinste eiland van de Charente Maritime. Vanaf hier is het landschap van de monding het wijdst. Op het schiereiland leeft men op het ritme van de natuur en volgens de getijden. Aan de estuariumzijde vind je de waterkant met lage huizen en het vissersdorp. Hoger op de kliffen kijken prachtige kustvilla’s uit het interbellum uit over de monding! Aan de oceaanzijde ligt een prachtige rij carrelets (houten pontons op palen om te vissen) en het zeewaterreservoir van de Plage des Anses om te zwemmen.

Dag 4: Duiken midden in de natuur

île d’Aix Julie Paulet

Een andere opmerkelijke “parel” die je niet mag missen in de regio: het eiland Aix, dat je uitnodigt om te reizen en van omgeving te veranderen. Het eiland is het hele jaar door alleen per boot bereikbaar. Eens op het eiland, duik je in de geschiedenis ervan via een ophaalbrug naar de Place d’Austerlitz aan het versterkte dorp dat door Vauban werd getekend. Aix biedt ook een scala aan sites om te bezoeken, zoals het Napoleon Museum, het parelmoeren huis, Fort Liédot of de Jamblet-batterij.

Dag 5: een tocht langs het water

Kajak nabij Fort Bayard Julie Paulet

Met zijn 25 km kustlijn, zijn eilanden en schiereilanden en de rivier Charente, biedt het stroomgebied van Rochefort Océan meerdere mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten: zeilen, kajakken, stand-up paddle. Ontdekkingscruises worden aangeboden door lokale clubs, terwijl het ook mogelijk is om te kiezen voor een gastronomische zeiltocht op de Charente of voor een peddeltocht om de vogels te ontdekken, begeleid door een ornitholoog!

Niet te missen ter plaatse

De agenda van Rochefort Océan staat al vol voor het komende seizoen! Een scala aan activiteiten en animaties die jong en oud zullen verrassen, of je nu op zoek bent naar ontspanning, ontdekkingen of zelfs avonturen. Dit is mijn selectie:

 

Andere evenementen die deze zomer in de kijker staan:

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆