Op ontdekking in Abyssinië in Noord-Ethiopië

Op ontdekking in Abyssinië in Noord-Ethiopië : in de voetsporen van de koningin van Seba

In het noord-oosten van Ethiopië ligt Al-Habash, een belangrijke plek voor het oude Byzantijnse Rijk. We gaan samen op ontdekking door adembenemende landschappen en uitgeholde kerken tijdens het schitterende Timkatfestival, het hoogtepunt in de streek. Door veel reizigers wordt het beschouwd als het mooiste land van Afrika.

Wanneer we aan Ethiopië denken, denken we vooral aan hongersnood, oorlog, migratie, armoede … Maar Ethiopië is zoveel meer dan wat er in het nieuws verschijnt!
Ethiopië, bestaande uit negen regio’s waarin verschillende etniciteiten samenwonen, is vandaag een van de zeldzame federale en parlementaire democratieën in Afrika. Een erg gewaardeerde vrouw staat aan het hoofd van het land en onder leiding van een jonge eerste minister worden heel wat hervormingen doorgevoerd die het devies “Vivre Ensemble” versterkt. De bloeiende economie en de dialoog met buurland Eritrea zijn positief voor het enige Afrikaanse land dat nooit gekoloniseerd is geweest. De afgelopen 10 jaar vond het trotse en hartelijke volk een nieuwe bron van inkomsten in kwalitatief toerisme in plaats van massatoerisme.

14

In de voetsporen van de koningin van Saba, mythe of realiteit?

De keizerlijke macht werd vroeger gevestigd dankzij een legende: de mythische ontmoeting in Jeruzalem tussen de koningin van Saba en koning Salomo. Daaruit is Menelik, de eerste koning van de Salomonische dynastie, opgericht in de 13de eeuw, geboren. Hij regeerde over Ethiopië tot de opkomst van de Derg, een militaire bestuursraad uit 1974, die een einde maakte aan de heerschappij van keizer Haile Selassie.

Lees meer

Christelijke vurigheid vandaag en gisteren in Ethiopië: Timkat, het buitengewone driekoningenfeest

Doorheen de eeuwen heeft de katholieke kerk in Ethiopië een aantal opvallende religieuze plekken gecreëerd, vooral in de Tigray en in Lalibela.

Lees meer

Van groene landschappen op de hoogvlaktes naar de maanlandschappen van Danakil

Wanneer je over de regio vliegt, vallen niet alleen de kloven in de Ethiopische hoogvlaktes op, maar ook de vruchtbare groene gebieden…

Lees meer