Rochefort Océan, een bestemming om het hele jaar door te bezoeken

Rochefort Océan, een bestemming om het hele jaar door te bezoeken

Of het nu voor een weekend is of voor een week, Rochefort Océan ontdekken is jezelf onderdompelen in de glorieuze wereld van de marine en genieten van de uitgestrekte beschermde natuur die de monding van de Charente biedt. Een bestemming voor de vier seizoenen, die het hele jaar wel iets te bieden heeft! Neem ik je mee voor een bezoek?

Op ontdekkingstocht door Moeder Natuur

Ile Madame Marika Domenici

De lente en de herfst zijn de ideale seizoenen voor een duik in de natuur, om de monding van de Charente te ontdekken. Een echt paradijs voor natuurliefhebbers zoals ik! In de moerassen, tussen zoet en zout water, kon ik de fauna en flora observeren in de natuurreservaten van Moëze en Yves, twee schuilplaatsen die vooral door vogels op prijs gesteld worden. Ik koos ook voor een uitstapje naar het ‘Station de Lagunage’, een soort 4-sterren restaurant voor vogels, en naar de ‘Cabane de Moins’, een vrij toegankelijk domein waar duizenden eenden broeden. Op de route van de grote vogeltrek maken veel soorten een tussenstop in Rochefort Océan om op adem te komen. Geniet van de 300 km bewegwijzerde paden om zelf op adem te komen, te observeren en je te laten inspireren, en van de botanische uitstapjes op Île Madame en in Fouras-les-Bains om alles te weten te komen over de eetbare planten aan de kust, van hun bereiding tot en met de degustatie!

Dolce Farniente aan zee, volop genieten van het water!

Met 2 eilanden, Aix en Madame, en 2 schiereilanden, Port-des-Barques en Fouras-les-Bains, biedt Rochefort Océan een ideaal nautisch gebied om van de geneugten van het water te genieten, cruises te maken, te vissen, te zwemmen en weldadige wandelingen in een met jodium gevulde omgeving te maken.

Fouras – Plage Nord Julie Paulet

Fouras-les-Bains is al sinds het begin van de 19de eeuw de badplaats van de inwoners van Rochefort. Ook de Parijzenaars waren er kind aan huis van zodra de trein in 1883 in de stad halt hield. De stad heeft de sporen van dit levendige verleden bewaard met weelderige huizen en villa’s. Fouras-les-Bains telt vijf stranden, die ideaal zijn voor gezinnen, watersporters of mensen die gewoon willen ontspannen, zoals ik

Goed om weten: de badplaats is het hele jaar door geopend! Ik was verrast dat er twee markthallen waren waar elke dag een markt gehouden wordt (de vismarkt en de groente- en fruitmarkt). Bovendien zijn er regelmatig leuke evenementen, terwijl gokliefhebbers terecht kunnen in een casino in een groene omgeving bij de zee.

Een tocht van fort naar fort!

In het Frankrijk van de 17de eeuw had de Franse Koninklijke Marine een tekort aan schepen die zeewaardig waren. Colbert, een minister van Lodewijk XIV, besloot dat het land een machtige vloot nodig had om de aanvallen van de Engelsen en de Nederlanders te kunnen afslaan. Hij bouwde daarom een arsenaal aan de Atlantische Oceaan. Hij koos Rochefort om er een avant-gardistisch industriecomplex op poten te zetten, met activiteiten die op de zeemacht gericht waren.

Fort Vauban Julie Paulet

Deze site en de riviermonding zijn onmisbaar geworden. Ze werden verdedigd door een reeks forten die samen de “gordel van vuur” vormden. Fort Boyard, Fort Enet, Fort de l’île Madame, Fort Liédot op het Ile d’Aix en Fort Vauban in Fouras zijn stenen pareltjes die op open zee of langs de kust gebouwd zijn. Ik fietste de ‘Route des Forts’, en ik kan je zeggen dat ze je stuk voor stuk een ongewone en authentieke ervaring zullen bezorgen! Sommigen zijn wel enkel bij eb toegankelijk…

Focus op thermale baden!

Thermes de Rochefort Steven Boutin

De Thermen van Rochefort, het op vijf na grootste kuuroord van Frankrijk, ligt op een steenworp van het maritieme Arsenaal, de thuishaven van de Hermione, waar onder andere de ‘Corderie Royale’ en het ‘Musée national de la Marine’ zijn ondergebracht. Het was Napoleon die de opdracht gaf om een put te graven om deze militaire stad van water te voorzien. Het water dat eruit stroomde was bitter en ongeschikt voor consumptie, maar de professoren van de medische zeevaartschool ontdekten de therapeutische kwaliteiten ervan. Je voelt de weldaad van het water, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Ik babbelde met enkele vaste klanten die regelmatig komen om hun zware benen of hun reuma te verlichten. Daarnaast waardeerde ik vooral het verzachtende effect van de modderbaden van Rochefort, waarvan het uit de monding van de Charente gehaalde maritiem sediment rijpt in thermaal water van 40°C! Een echt heilzame ervaring!

 

Niet te missen ter plaatse

De agenda van Rochefort Ocean is al bijzonder goed gevuld voor het komende seizoen! Een ruime keuze aan activiteiten en evenementen die jong en oud zullen bekoren, of je nu op zoek bent naar ontspanning, ontdekking of zelfs avontuur.

Ontdek het programma van uitstappen en animaties

Bereid je verblijf voor

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆