De geheimen van Tunesië (1) De Romeinse stad Sbeïtla, uniek in de Maghreb

De geheimen van Tunesië (1) De Romeinse stad Sbeïtla, uniek in de Maghreb

28/03/2022

Dit is een speciale reeks om je Tunesië te helpen ontdekken vanuit een ander perspectief, met uithoeken of afgelegen sites die minder bekend zijn of zelfs helemaal vergeten worden in sommige toeristische tochten. Wist je dat Tunesië het Afrikaanse land is met het grootste aantal Romeinse monumenten? Nee, Tunesië is meer dan enkel stranden en uit de kluiten gewassen hotels… We dompelen je onder in een land waarvan de historische rijkdommen nog grotendeels miskend zijn en een tastbaar bewijs vormen dat Carthago ook een uitzonderlijk keizerrijk was.

In het spoor van de woestijnkaravanen

Sbeïtla is één van die plekken die, bij gebrek aan promotie, nog onbekend zijn bij het grote publiek maar die het verdienen om bezocht te worden. Eén van de best bewaarde Romeinse sites in het land. Een bezoek katapulteert je in een oogwenk 2000 jaar terug in de tijd, zozeer fascineert en verheldert de geschiedenis van deze stad de ongeëvenaarde kracht van het rijk van Rome tot in Tunesië.

Daniel de Le HoyeDe boog van Sint Antoninus die toegang geeft tot het Forum

Sufetula was de naam van deze Carthaagse stad, die op de woestijnkaravaanroute lag die Libië en Irak verbond met Carthago (Tunis) en Middellandse-Zeehavens als Sfax. Als essentiële halte voor bevoorrading en voor de handel in goederen zorgden ervoor dat Sufetula groot werd. De stad staat bekend als pionier in het persen van olijven, en zijn olie werd sinds de 7e eeuw v.C. in het hele Middellandse Zeegebied verkocht.

Daniel de Le HoyeEen oliemolen met pers en kuipen

De staat van bewaring van de site kan vergeleken worden met die van Pompeii, met dat verschil dat Pompeii’s geschiedenis eindigde in 79 AD na de uitbarsting van de Vesuvius, terwijl Sufetula dit lot niet onderging. De geschiedenis heeft hier zijn sporen nagelaten.

Daniel de Le HoyeDe 3 tempels van Jupiter, Juno en Minerva

Olijfpersen en Carthaagse tempels werden overgenomen en omgevormd op de Romeinse manier, de eerste Christelijke kerken ondergebracht in Romeinse tempels, Byzantijnse doopvonten geïntegreerd in christelijke kerken… al de stigmata van deze opeenvolgende omvormingen kan je met je eigen ogen zien, schitterend bewaard, als getuigen van het belang van de streek.

Daniel de Le HoyeDoopkapel van de Vitalis-kerk bedekt met mozaïeken

Sbeïtla ligt in centraal oostelijk Tunesië, 250 km ten zuiden van Tunis en 160 km ten westen van Sousse, in een half woestijnachtig gebied. De excursie die ik je aanraad om te doen met een gids, is een must voor liefhebbers van geschiedenis en mooie gebouwen.

Meer info