De geheimen van Tunesië (2) - Tozeur, een oase aan de poorten van de woestijn

De geheimen van Tunesië (2) - Tozeur, een oase aan de poorten van de woestijn

28/03/2022

Het Tunesische Tozeur, krioelend van allerhande activiteiten en waar dadelpalmen heersen, is een grote en atypische oasestad. Eerst en vooral door zijn architectuur, met traditionele bakstenen. Alle gebouwen, oud of modern, zijn gemaakt van deze goudgele steen die ter plaatse gemaakt wordt door een twintigtal traditionele ambachtsmannen.

Bergoases, een echt wonder

Tozeur ligt aan de voet van het Atlasgebergte. De stad is lang een commerciële vesting geweest tussen Carthago en Algerije op de Sahararoute. Als je de wegen volgt die vroeger door de woestijnkaravanen in deze bergen werden gebruikt, ontdek je Chebika, Tamerza en Midès.

De oase van Chebika

Het spektakel en de pracht van de bergoases is overweldigend. Ze liggen ongeveer 30 km van Tozeur. Bronwater voedt deze unieke groene oases in de bergen. De paradijselijke landschappen volgen elkaar op langs een heel mooie trip. Deze excursie is een absolute aanrader, en te doen met een 4X4, want er is geen weg om er te geraken.

Bakstenen en dadels, de trots van ambachtslieden

Overal rond Tozeur kan je niet naast de dadelpalmen kijken, die als een wild woud groeien. En toch wordt alles tot in de puntjes georganiseerd en gecontroleerd door boeren die hun dag wijden aan het onderhoud ervan. Maak een ritje in een wagentje door deze palmoase om te begrijpen hoe – van planten tot plukken, van oogsten tot drogen, van de verschillende variëteiten tot hun transformatie – de dadel deel uitmaakt van de economie van deze oase.

Daniel de Le Hoye | cmsEen steenbakker bewerkt zijn klei

Ook de baksteenmakers maken deel uit van de lokale economie. Deze ambachtslui verzamelen de klei die ze in overvloed rond de stad vinden, mengen hem met water volgens een duizend jaar oude methode en boetseren hem dan in kunstige gebruiksvoorwerpen.

Daniel de Le Hoye ©

Dan volgt het drogen en bakken in traditionele ovens die in dezelfde grond gegraven en gebouwd zijn en gestookt worden met palmbladeren die door een gespecialiseerde ploeg geoogst worden. Hier is alles waardevol, niets gaat verloren. De bakstenen worden in elke oven geplaatst in een verbazingwekkend dominopatroon om een maximale oplage te garanderen en vooral om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig gebakken worden dankzij de homogene verspreiding van de warmte. Een ongelooflijke eeuwenoude techniek. Na 36 uur breekt de meester-steenbakker de buitenkant van zijn oven en kan het afkoelen beginnen.

De medina van Tozeur

De medina van Tozeur, al bekend bij de Carthagers, is geheel gebouwd met deze in reliëf geplaatste bakstenen. De verschillende geometrische vormen die je op de gevels aantreft, zijn niet enkel bedoeld om ze te verfraaien. Ze maken het mogelijk om, door een spel van schaduwen, de zonnestralen in de zomer te filteren en zo voor wat koelte te zorgen in de huizen. Geniaal!

Guide Voyage TunisueDe medina van Tozeur

Steegjes, pleintjes, patio’s, houten deuren, keramiek, minaretten… alles is opmerkelijk goed bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke staat, met een mooie harmonie dankzij de alomtegenwoordigheid van het edele materiaal dat de baksteen van Tozeur is. Natuurlijk vind je er ook de Tunesische sfeer met zijn doorwinterde verkopers die je hun schatten tonen. Vergeet niet af te dingen, je betaalt soms tot een kwart van de gevraagde prijs.

Het ‘Festival des Oasis’

Tenslotte organiseert Tozeur in december het jaarlijkse ‘Festival des Oasis’, dat met de ziel van de oasecultuur en de plaatselijke folklore een goede reden om de streek te ontdekken,

Tunisie promoHet ‘Festival des Oasis’ van Tozeur

Dit festival wordt beschouwd als het grootste culturele evenement in het Zuiden van Tunesië. Vroeger heette het het feest van de dadelpalm. Vandaag is het een internationaal festival geworden. Op het programma: straatanimatie, optochten, voorstellingen die herinneren aan de manier van leven en tradities, gezangen, dansen, proeverijen… Niet te missen.

Meer info