Waar overnachten op de route naar Santiago de Compostella? Pelgrimshostels, campings of refugio’s

Waar overnachten op de route naar Santiago de Compostella? Pelgrimshostels, campings of refugio’s

28/03/2022

Gelukkig zijn de verschillende routes voorbereid op de pelgrims...

Cefepé

Tijdens je bedevaartstocht naar Santiago de Compostella is een goede nachtrust natuurlijk belangrijk. Gelukkig zijn de verschillende routes voorbereid op de pelgrims: overnacht in een refugio, een pelgrimshostel, een camping of een tentje in iemands tuin.

Auberges de pèlerins

Verspreid over de verschillende routes is er een publiek netwerk van ongeveer 70 pelgrimshostels die plaats bieden aan 3.000 pelgrims. Reserveren is niet mogelijk, want in deze hostels geldt de regel: wie eerst komt, eerst maalt. Mensen die een pelgrimspaspoort kunnen voorleggen als bewijs dat ze de route te voet afleggen, krijgen echter wel voorrang boven andere reizigers.

R B - herberg

Veel van deze hostels zijn omgebouwde middeleeuwse ziekenhuizen die voor de moderne pelgrims nu een andere functie hebben. Je kunt maximaal één nacht in hetzelfde hostel verblijven, voor acht euro per nacht.

Paradores

Hoewel je in een hostel al behoorlijk wat luxe vindt, kan je er ook altijd voor kiezen om te overnachten in een van de vele paradores die je tegenkomt op de route. Paradores zijn luxe staatshotels die zich meestal bevinden in belangrijke historische gebouwen, zoals forten, kastelen en kloosters. In een parador ben je natuurlijk wat meer geld kwijt, maar je vindt er wel alle luxe die je kan wensen.

Neil Cummings

Refugios

Vooral in Spanje, waar het op de route het drukst is, zijn tal van refugio’s en albergues te vinden. Dat zijn pelgrimsherbergen die aan alle pelgrims toegang verlenen op vertoon van een pelgrimspaspoort. Pelgrims te paard en fietsers moeten de voorkeur geven aan slaapplekken met een groter aantal bedden.

In een refugio slaap je meestal in slaapzalen, waardoor je makkelijk kennismaakt met andere pelgrims die er overnachten. De prijs van pelgrimsherbergen varieert van drie tot vijftien euro per bed of per nacht.

Campings

De meeste pelgrims geven naast refugio’s de voorkeur aan campings. Vanzelfsprekend vind je hier minder luxe dan op hotel, maar je ervaart er wel het echte pelgrimsleven. Heel wat pelgrims vinden het toepasselijk om op deze manier te overnachten. Vooral in Frankrijk is het interessant om er te kamperen, aangezien je er vrij veel campings vindt. Wanneer je er toestemming voor hebt, kan je natuurlijk ook kamperen in een tuin of in een weide bij een boer. Wild kamperen daarentegen is op de meeste plekken niet toegestaan. Overnachten op een camping kost gemiddeld negen euro.

PCampayo

Ontdek landelijk Galicië: de bono Iacobus

Indien je voorstander bent van een wat meer georganiseerde reis, kan je ervoor kiezen om de tocht af te leggen met de bono Iacobus. Met deze pas kun je via zeven verschillende routes door Galicië Santiago bereiken. Iedere route heeft een ander beginpunt en leidt je langs historische paden en sites. De meerdaagse routes (tussen de drie en acht dagen lang) zijn speciaal uitgestippeld om je langs pittoreske dorpjes, prachtige bouwwerken uit het verleden en weelderige bossen te begeleiden. Iedere nacht verblijf je in een andere landelijke loge, waarbij ontbijt en diner zijn inbegrepen. Je hoeft je tijdens de tocht dus geen zorgen te maken over overnachtingsmogelijkheden, want deze zijn op voorhand al vastgelegd. Het is de ideale mogelijkheid om op een georganiseerde manier zoveel mogelijk van de regio Galicië in je op te nemen en je helemaal een met de natuur te voelen.