Wallonië ontdek je ook zonder auto!

Julie Docsterd,
15-06-2022
Ons land beschikt over een bijzonder goed ontwikkeld openbaar vervoer. Bovendien zorgt Wallonië er al enkele jaren voor dat het zijn netwerk van fietspaden en wandelwegen uitbreidt. Het is tijd om je stuur los te laten en je manier van reizen te herzien!
WBT - Pierre Pauquay

Fietsfanaten zullen het je vertellen: je kan in België overal geraken zonder op je auto aangewezen te zijn. Ons land is gemakkelijk per fiets te ontdekken, maar ook per trein, bus of zelfs te voet. Een aanpak die logisch is in een tijd waarin de brandstofprijzen stijgen en iedereen zijn koolstofvoetafdruk probeert te verkleinen.

Hoe werkt het?

Voor een geslaagde ervaring kunnen we je alleen maar aanraden voor de trein te kiezen, wat je bestemming ook is. Vanaf een station heb je de mogelijkheid je reis te beginnen met de trein natuurlijk, maar ook met de fiets: met de Blue-bikes van de NMBS of met je eigen fiets.

Bovendien zijn de meeste routes onderling verbonden. Door ze te combineren kan je verschillende regio’s bezoeken, wat een onvergetelijke en duurzame vakantie oplevert.

Specifieke vakantiegidsjes

VISITWallonia.be heeft 5 vakantiegidsjes samengesteld en getest om je te helpen de schatten van het zuiden van ons land te ontdekken of te herontdekken.

In de streek rond Namen nodigen we je uit om op de fiets te stappen en de Maasvallei te ontdekken, tussen Namen en Dinant. Door ongeveer twintig kilometer per dag te rijden, kan je bijvoorbeeld de Vallei van de Molignée en de abdijen van Maredsous en Maredret ontdekken op de eerste dag, het natuurreservaat van Furfooz op de tweede en, om af te sluiten, spelen dat je een kasteelheer bent door de kastelen van Freÿr en Vêves te bezoeken, en daarna de abdij van Waulsort.

In het oosten van Wallonië wordt een tocht langs de Ourthe voorgesteld, tussen Luik en Marche-en-Famenne. Vanaf het station van Marloie kan je bijvoorbeeld naar Barvaux fietsen en dan de trein nemen naar Comblain-la-Tour. Van hieruit kan je in twee dagen naar Luik fietsen, via Rochefort, Han-sur-Lesse, Barvaux, Hamoir en Durbuy.

Kies in de Centrumregio voor Charleroi als uitvalsbasis, een stad die midden in een grote reconversie zit, waar een rijk industrieel verleden nu zij aan zij staat met een onconventioneel cultureel aanbod, zoals de beroemde Charleroi Adventure City Safari. Te voet of met de fiets kan je dan langs de Samber naar de abdij van Aulne en Thuin, bijvoorbeeld. Erquelinnes en Labuissière zijn andere plekken die een bezoek waard zijn.

Een ander gebied om te ontdekken is Waals-Brabant en Noord-Henegouwen. Hier wordt een route voorgesteld die Waterloo (via het station van Braine-l’Alleud) met La Louvière verbindt. Op het programma staan: de niet te missen ‘Heuvel met de Leeuw’ aan het slagveld van Waterloo, het schitterende centrum van Nijvel, Seneffe en zijn kasteel of Binche, de stad van de carnavaleske Gilles!

De laatste mogelijkheid is om de steden van Doudou en Clovis met elkaar te verbinden, met andere woorden Bergen en Doornik, beiden bijzonder rijk aan zowel geschiedenis als folklore. Vergeet bij het verlaten van het station van Bergen niet om een kijkje te nemen bij het belfort van de stad en in het Doudou-museum en het BAM (Beaux-Arts Mons).

Keer dan terug naar het station en de werf ervan om de trein te nemen naar het station van Mévergnies-Attre. Van hieruit is het mogelijk om naar het kasteel van Beloeil en Harchies te gaan. De volgende dag nemen trekken we er weer op uit, nu richting van Doornik, en passeren Péruwelz en de brouwerij Caulier. Als je eenmaal in de stad van de vijf torens bent aangekomen, neem dan de tijd om door de kleine straatjes van een van de oudste steden van België te slenteren!

Deze reisbeschrijvingen zijn maar suggesties. De website van VISITWallonia staat vol ideeën voor uitstapjes, waarmee je naar smaak en interesses een zero-emissiereisplan kan samenstellen!

Prikkel je zintuigen op www.visitwallonia.be/lente