Zeevruchten, Galicisch rundvlees en tapasbarretjes: op bedevaart richting Santiago de Compostella

Zeevruchten, Galicisch rundvlees en tapasbarretjes: op bedevaart richting Santiago de Compostella

02/03/2022

De kathedraal van Santiago de Compostella vormt het eindpunt van de drie routes. Hoe dan ook moet je een bezoek gebracht hebben aan de regio Galicië, waarvan Santiago de hoofdstad is. Je kan er bijvoorbeeld de havenstad ontdekken, La Coruña, die bovendien voorzien is van alle gastronomische troeven.

Galiciaanse gastronomie in Santiago

In Santiago de Compostella profiteer je op het gebied van gastronomie van het beste dat land en zee te bieden hebben. Galicië is ook het thuis van veel top-chefs die over de hele wereld te vinden zijn. Je eet er vis uit de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee, Galicisch rundvlees in een stoofpot, en hebt keuze uit veel lokale kazen en worsten.

Santiago de Compostella heeft vele barretjes en restaurants die je vanaf de grote markt vanzelf ontdekt. De stad staat ook nog bekend om een typisch toetje: de Tarta de Santiago. Het is een amandeltaartje waarop vaak een heilig kruis staat afgebeeld. Je verdwaalt in de oude straatjes en moet enkele je neus achternagaan: je komt gegarandeerd goed terecht.

Getty Images/iStockphoto

Zeevruchten: Galicisch handelmerk

De Galiciaanse keuken is niet compleet zonder de zeevruchten van absolute topkwaliteit. De Noord-Spaanse regio heeft meer dan 1.200 kilometer kustlijn, en veel havensteden en vissersbaaien. Vigo is een van de belangrijkste vissershavens van Europa en de Galiciaanse ‘rías’ (uitmondingen in zee) zijn een grote bron van de Europese mosselproductie. In Galicië proef je daarom van de beste kreeft, oesters, mosselen, sint-jacobsschelpen, krab en alle zeevruchten die in je op kunnen komen.

Een uitstap naar La Coruña

Als je aangekomen bent in Santiago de Compostella en je wil Galicië verder ontdekken, mag je de havenstad La Coruña niet overslaan. Het is een stad die bol staat van de historie en waar alle gastronomische troeven waar de regio om bekend staat, samenkomen. De beroemde Spaanse schilder Pablo Picasso woonde hier vier jaar en je kunt een tour doen langs de belangrijke plekken uit zijn periode in La Coruña. Je eindigt bij de Herculestoren, de vuurtoren vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de Atlantische Oceaan.

Onderweg kom je allerlei restaurants en tapasbarretjes tegen waar je zeker even halt moet houden. Hier heb je de keuze tussen het beste wat land en zee te bieden hebben: verse zeevruchten, octopus ‘a feira’ (op de Galicische manier), kalfsstoofvlees en zeeduivel ‘caldeirada’. Het is een passend einde van je culinaire ontdekkingsreis door het noorden van Spanje.