Tips

 • Seizoensverhuur: waarborg en garantie

  In België is het mogelijk om voor de eigenlijke verhuur van een vakantiewoning (appartement, …) bepaalde sommen te vragen aan de vakantiehuurder.

 • Seizoensverhuur: duur van de overeenkomst

  De huur voor een vakantiewoning (appartement, ...) is een gemeenrechtelijke huur. Dat wil zeggen dat de huur niet onderworpen is aan een speciale wetgeving zoals, bijvoorbeeld, de huurcontracten voor een woning die geldt als de hoofdverblijfplaats van de huurder (wet van 1991).

 • Seizoensverhuur: betaling van de huurprijs

  Wanneer we een vakantieverblijf (appartement, huis,…) huren, zijn we als huurder onder meer verplicht om de huurprijs binnen de vooropgestelde termijn en volgens de afgesproken regels te betalen.

 • Op zoek naar een vakantiewoning...

  Een goede vakantie dankzij de advertenties op de website "Vacancesweb" Het is makkelijk! Volg gewoon een paar regels van de organisatie, en volg de aanbevelingen die worden beschreven in deze pagina's. Voor starters, is het vinden van de locatie van uw volgende vakantie.

 • Time-sharing en huizenruil

  Er is duidelijk een nieuwe trend aan het ontstaan : woningruilvakanties. Met het aantreden van het Internet hebben honderdduizenden gebruikers besloten om hun huizen tijdens de vakantie om te ruilen. En wat betreft timesharing, voor die formule kozen al zo’n twaalfduizend Belgische gezinnen, waarvan 80% in Spanje gekocht hebben. Waakzaamheid is de boodschap voor wie zich aan dit soort van vakantieformules waagt.

 • De vakantiedorpen

  U droomt van een zorgeloze vakantie waarbij u met volle teugen geniet van uw gezin zonder die ellendige boodschappen of het dagelijkse huishouden, terwijl u zich volop sportief kunt uitleven of ontspannen zonder de hele dag voor de kinderen hoeven te zorgen (want ook voor hen staan er leuke activiteiten op het programma...) ? En waarbij ‘s avonds het hele gezin weer samen aan tafel zit rond een smakelijke maaltijd !

 • Verblijf op een camping

  In de vakantie gaan kamperen, een ideale formule om er alleen, met zijn tweetjes of met het hele gezin er op uit te trekken.
  Maar hoe bereid je je het beste voor op zo'n vakantie? Welke mogelijkheden dienen zich aan voor dit type van reiziger ?

 • Op vakantie naar Bretagne

  Verandering van omgeving, verdiende rust en culturele en gastronomische ontdekkingen… Net wat u nodig hebt? Hebt u al eens gedacht aan een reisje naar Bretagne? Deze regio is misschien niet de allerbekendste bij de Belgen, maar een echte aanrader als u er even tussenuit wilt in alle vrijheid.

 • Bijna vakantie

  Het nieuwe jaar is nog maar pas begonnen, de zomervakantie lijkt nog veraf. En toch is dit het ideale moment om uw vakantie te plannen als u wilt vermijden dat de bestemming van uw voorkeur al volgeboekt is. En vooral als u heel precieze wensen hebt.

 • Goed inpakken voor u op reis vertrekt: tips & tricks

  Eerst en vooral is het belangrijk om een lijst op te stellen afhankelijk van: de duur van uw reis; het weer ter plaatse; de plaats (stad, bergen, zee, sportvakantie, …).

 • Onderhoud van uw vakantieverblijf

  Eindelijk is het zover, u vertrekt op vakantie! Als huurder wordt van u verwacht dat u de huurprijs van uw vakantieverblijf betaalt. Maar welke verplichtingen hebt u nog meer? En wat als er herstellingen moeten worden uitgevoerd tijdens uw verblijf? Voor welk soort herstellingen moet u de eigenaar bellen?

 • Nuttige tips voor u op vakantie vertrekt

  Voor u met een gerust gemoed op vakantie vertrekt, geven wij u de hele week voor uw afreis nuttige tips... ongeacht of u uw welverdiende vakantie met de wagen, de trein, het vliegtuig of zelfs te voet tegemoet gaat.

 • Alle belangrijke tips om een vakantiewoning te kiezen en te boeken

  Mooie en rustige vakanties doorbrengen na maanden hard werken, dit staat op het verlanglijstje van iedereen. Kort samengevat de voornaamste stappen voor uw vakantiewoning te boeken en er een succes van te maken.

 • Check lijst oplichters

  Enkele tips om oplichters te vermijden.

Lezersbrieven

 • Opzegging huurovereenkomst van een vakantiewoning door eigenaar
  Kunt u mij adviseren welke vermelding aangeduid moet worden in geval van een opzegging van een vakantie huurcontract door de eigenaar?
  En welke vergoeding zal de eigenaar aan de huurder moeten betalen?

  Mevr. V., D'Hannut

 • Vakantie verhuur en terugbetaling van borg in geval van opzegging
  Ik heb een probleem met een toekomstige huurder die mijn woning in Knokke wil huren, dankzij jullie vakantie website, voor 1 week van 18 tot 25 augustus. Deze huurder wil het saldo van de huur enkel en alleen maar betalen na de eerste dag van de huur periode. Wat niet werd overeengekomen in het begin van onze overeenkomst. Ik ben trouw op mijn wijze van onderhandelen en elke huurder betaald altijd het huurgeld voor de sleutels in bezit te nemen en dus voor zijn aankomst.
  Na verschillende voorstellen (visite van het pand voor de huurperiode enz...) blijft deze huurder op zijn posities en begint zelf over oplichting te spreken omdat ik niet wil ingaan op zijn voorstelt. Graag wil ik weten of ik de waarborgsom moet terug betalen en dat deze som dus voor de huurder als verloren kan geboekt worden omdat we samen hebben de besliggen hebben genomen om niet verder te gaan in deze huur.

  Mevr C., uit Knokke

 • Mondeling huurcontract voor een vakantiehuis
  Voor het verhuur van een klein vakantiehuisje aan een kennis voor 2 weken (huisje dat normaal nooit verhuurd wordt) hebben wij samen voor een mondeling overeenkomst gekozen en niet voor een schriftlelijk huurcontract (omdat wij vertrouwen hebben in elkaar, dus geen plaatsbeschrijving en het huisje is trouwens bekend voor de huurder enz ...). De clausules in uw vakantie huurovereenkomst voor een secondaire verblijf zijn hier niet echt nodig.
  Zou u mij kunnen bevestigen dat een mondeling huurcontract hier wel aanvaard kan worden in dit geval. Volgens de info-lijn van de Federale Overheidsdienst Financiën wordt dit wel toegestaan en volgens een andere bron niet.

  De Heer E., Musson

  Voor meer informaties over vakantie gebieden, consulteer onze rubriek Newsletters.